latinica  ћирилица
17/12/2018 |  15:45 ⇒ 19:47 | Аутор: СРНА

Бијељина: Шећерана у стечају продата турској компанији за 5,1 милион евра

Бијељинска фабрика шећера у стечају продата је данас компанији "Солтист" из Турске за 5,1 милион евра, изјавио је Срни стечајни управник Небојша Матић.

Према његовим ријечима, Скупштина повјерилаца је бирајући између двије понуде са 85 одсто гласова подржала ову продају, а купац је најавио да ће дати банкарску гаранцију на 11 мјесеци, што значи да ће понуђени износ бити наплатив у том року.

Матић каже да су укупна потраживања од Шећеране у стечају већа од 16 милиона КМ, што значи да ће се до добијених 10 милиона КМ намиривати повјериоци по приоритетима, а остали процентуално.

"У понуди није наведено да ће они наставити процес производње у шећерани, купац нуди да ће у року од годину, двије дана процијенити да ли ће фабрика наставити са радом", навео је стечајни управник и додао да је ријеч о турској компанији која се бави трговином и препродајом.

Као трећи стечајни управник у овој дугогодишњем процесу Матић оцјењује да више нема разлога за "отезање". "Мислим да смо на добром путу да ријешимо овај проблем", истакао је Матић.

Према његовим очекивањима, радници ће бити процентуално намирени, колико ће то бити зависи од судских спорова, кривичних пријава и других околности, а у идеалним условима могло би да им припадне између 50 и 55 одсто потраживања.

Скупштина повјерилаца шећеране у стечају одржана је у Окружном привредном суду у Бијељини.