latinica  ћирилица
17/12/2018 |  16:08 | Аутор: СРНА

СНСД је за то да одмах буде изабран предсједавајући СМ

Постоје различита становишта између СНСД-а и бошњачких политичких структура кад је ријеч о динамици реализације именовања предсједавајућег и чланова Савјета министара, рекао је у Источном Сарајеву члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац.
Саша Кошарац - Фото: РТРС
Саша КошарацФото: РТРС

Он је појаснио да постоје два модела у избору предсједавајућег Савјета министара и да СНСД заступа онај да одмах буде изабран предсједавајући, док бошњачке политичке структуре покушавају да добију на времену због ситуације у Федерацији БиХ.

- Са аспекта наших примарних циљева, а то је заштита интереса Републике Српске, овакав Савјет министара у којем и даље партиципирају СДС и ПДП, сваким даном је већа опасност по Српску - рекао је новинарима Кошарац, који је као члан делегације СНСД-а учествовао у данашњим консултацијама у Сарајеву са члановима Предсједништва БиХ о избору кандидата за предсједавајућег Савјета министара.

Он наглашава да је уведена нова пракса да је неопходно сачинити неки акт или споразум са списком посланика који то подржавају, што је формално и политички непотребно.

Кошарац је упитао зашто је формиран Колегијум Представничког дома парламента БиХ ако не постоји базичан политички договор када је ријеч о самом Савјету министара.

Према његовим ријечима, они који учествују у консултацијама прихватили су да Србин треба да буде предсједавајући Савјета министара и ту постоји политички консензус.

- Зоран Тегелтија одговара свима који су учествовали у консултацијама са политичким структурама које чине Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - навео је Кошарац.

Он указује да се отвара нови модел који до сада није био примијећен као пракса у Представничком дому и институцијама БиХ, а то је да је неопходно, не само изабрати предсједавајућег, што налажу Пословник и одређени рокови, него да се направи и додатна новина у сарајевској пракси, а то је да буде направљен споразум о политичком дјеловању, односно нека врста платформе и да је неопходно доставити потписе посланика који би у Представничком дому подржали предсједавајућег Савјета министара.

- Присутна је једна врста "сарајевских заврзлама" у смислу да бошњачка политичка структура очигледно жели да прихвати евентуално Тегелтију као предсједавајућег, али и да жели да, због одређених активности у конституисању власти у ФБиХ, добије на времену - нагласио је Кошарац.

Он је подсјетио да ће се Комисија за избор Савјета министара Представничког дома састати онда када Предсједништво именује кандидата за предсједавајућег Савјета министара.

- У року од три дана када такав приједлог дође из Предсједништва Комисија је дужна да одржи конститутивну сједницу, изабере Колегијум и отвори процедуралне активности и да у року до три дана достави свој приједлог Представничком дому - појаснио је Кошарац.

Иако није било разговора о расподјели ресора, Кошарац је нагласио да је СНСД заинтересован за партиципацију у Савјету министара да би се штетне одлуке које је доносио Савјет министара исправиле и да се остави што мање времена Савезу за промјене у Савјету министара да и даље производе штетне посљедице и политике за Републику Српску.

- Исто тако, ми сматрамо учешће СНСД-а важним на заједничком нивоу како би били сачувани интереси Републике Српске и остварени политички интереси и резултати за Српску, јер били смо свједоци чињенице да је у протекле четири године Савјет министара чинио лоше политике против Српске и сматрамо да са таквим политикама треба престати што је прије могуће - рекао је Кошарац.

Према његовим ријечима, о учешћу СНСД-а у Савјету министара изјасниће се органи странке, прије свега Извршни комитет.

- Кад буду ријешене сарајевске заврзламе и политички већ дуго времена нагомилани проблеми у ФБиХ, онда ће се видјети како ће бити направљена нова структура Савјета министара и како ће СНСД партиципирати - навео је Кошарац.