latinica  ћирилица
17/12/2018 |  19:48 ⇒ 18/12/2018 | 07:51 | Аутор: РТРС

Одржане консултације - Србин на челу Савјета министара

У Предсједништву БиХ одржане су консултације о кандидату за предсједавајућег Савјета министара. Приједлог СНСД-а, да кандидат буде Србин и да то буде досадашњи министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија, добио је подршку свих странака које партиципирају у Представничком дому ПС БиХ.

Према прелиминарном договору, парламентарну већину требало би да чине партије које су изгласале Колегијум Дома, СНСД са коалиционим партнерима, ХДЗ БиХ и СДА, уз могућност да бошњачка компонента буде ојачана и неким мањим партијама.

Изузев ХДЗ-а, на консултације у зграду пристигли су лидери или представници свих бх. парламентарних партија, па и доскорашњи љути политички опоненти трочланог Предсједништва. И сви су прихватили приједлог СНСД-а да кандидат за предсједавајућег Савјета министара буде Зоран Тегелтија.

Назиру се већ и обриси будуће програмске парламентарне већине - изборни побједници у три конститутивна народа који су раније изгласали колегијум Представничког дома - СНСД, ХДЗ БИХ и СДА.

"База је неколико основних програмских принципа - да се овдје обезбиједи мир и стабилност, да покушамо радити на економском просперитету, покушамо градити ауто-путеве и термоелектране, да процедурр не ометају сваки развојни програм, без обзира одакле долази", каже Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ.

И мада три водеће партије имају натполовичну већину или 23 посланика од укупно 42, који ће дјеловати у укупно осам посланичких клубова, већинска парламентарна укрштеница још није окончана. Ни у Српској нити у Федерацији. Са коалициним партнерима на републичком нивоу, на нивоу БиХ, СНСД има девет посланика од укупно 14 из Српске. Нуде се и из СДС-а.

"Што се тиче избора Колегијума Представничког дома, јасно је да СДС није дала подршку. Нисмо у том моменту имали разговоре ни са једном политичком партијом. Према томе, уколико постоји простор спремни смо да разговарамо и са СНСД-ом, и са ПДП-ом, ДНС-ом, Социјалистичком партијом. Дакле отворени смо за сарадњу", истиче Вукота Говедарица, предсједник СДС-а.

И СДА би да јача бошњачке посланичке капацитете! Партнере "траже" у тек уједињеној сарајевској љевици чија је прокламована идеја "власт без СДА"! Експресна одбијеница стигла му је од Наше странке.

Интересовање није исказао ни Фахрудин Радончић и његов СББ. У СДА сматрају да са формирањем Савјета министара треба сачекати.

"Треба причекати одлуку ЦИК-а, не треба журити са формирањем Савјета министара док не можемо да формирамо Дом народа у Федерацији, а изведено и у држави", рекао је Бакир Изетбеговић, предсједник СДА.

Нема чекања, одговор стиже из Мостара, од Хрватског народног сабора. Формирање Савјета министара не може се условљавати формирањем федералне Владе, поручује Драган Човић.

"На Владу Федерације БиХ ћемо се начекати. Да би се она оформила мораће законодавац усвојити измјене Изборног закона БиХ, односно имплементирати одлуку Уставног суда БиХ", рекао је Драган Човић, предсједник ХДЗ-а БиХ.

Имаће Човић и Изетбеговић очигледно, шта један другом да кажу, на већ најављеном сутрашњем састанку делегација двије партије. Нагомилане проблеме у Федерацији треба тамо и да рјешавају, поручују из СНСД-а.

"Бошњачка политичка структура очигледно жели да због одређених активности у конституисању власти у Федерацији, добије на времену. Ми имамо право да кажемо да сматрамо учешће СНСД на заједничком нивоу важним како би се сачували интереси за Републику Српску", наводи Сташа Кошарац, члан Предсједништва СНСД-а.

И док се унутар бошњачког политичког корпуса за доминацију боре и вријеме купују, српски и хрватски најављују како би Савјет министара требало да буде формиран до краја јануара сљедеће године. А већ сљедеће седмице, како је најавио предсједавајући Милорад Додик, Предсједништво ће и формално да предложи Зорана Тегелтију као кандидата за састав Савјета министара.