latinica  ћирилица
18/12/2018 |  10:50 ⇒ 10:57 | Аутор: СРНА

Дачић: Могеринијева је љута на Приштину

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини није одржала конференцију за новинаре у Бриселу са /предсједником Владе самопроглашеног Косова/ Рамушом Харадинајем јер је љута због тога што Приштина не жели да прихвати никакав приједлог ЕУ, изјавио је данас министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

"Приштина се понаша као размажено дете које хистерише када не добије играчку и оно што жели. Тако су их навикли, али зато сада треба да их мало васпитају", рекао је Дачић за Телевизију "Прва".

Он је поводом јучерашњег отказивања конференције за новинаре након састанка Могеринијеве и Харадинаја, оцијенио да је Могеринијева можда очекивала да ће Приштина прихватити неке њихове приједлоге који се односе на укидање таксе.

"Али, пошто од тога нема ништа и пошто Приштина стално говори о неким условима које Србија треба да испуни, у овом тренутку од неког напретка у дијалогу нема ништа", истакао је Дачић.

Одговарајући на питање о позиву Могеринијеве лидерима западног Балкана на неформални састанак у Бриселу, Дачић је рекао да је то редован радни ручак који представница ЕУ заказује са лидерима региона крајем сваке године, те да нису велика очекивања од тог догађаја.

Поводом јучерашње сједнице Савјета безбједности УН на којој је говорио и предсједник Србије Александар Вучић, Дачић је рекао да је битно да је већина чланица рекла да је потез Приштине о формирању такозване војске самопроглашеног Косова директно супротан и да представља кршење Резолуције 1244.

Он је подсјетио да шест од 15 земаља чланица Савјета безбједности УН није признало независност самопроглашеног Косова - Кина, Русија, Казахстан, Екваторијална Гвинеја, Етиопија и Гвинеја.

"У расправи сте могли да чујете и Обалу Слоноваче и Перу, који су јасно рекли да је овај потез кршење Резолуције 1244. Не можемо рећи да смо чули нешто ново у односу на већ постојеће ставове неких земаља везано за подршку Косову, али ми смо још једном указали на кршење Резолуције 1244, упозорили на могуће тешке последице по мир и стабилност у региону и практично захтевали од УН да спречи даље овакве потезе Приштине", рекао је Дачић.

Поводом нацрта споразума са Србијом, који је представио Харадинај, а у којем се, између осталог, тражи да Србија призна самопроглашено Косово као независну државу, исплати ратну штету и да се потпуно интегрише сјевер Косова и Метохије, Дачић је поручио да те своје захтјеве Харадинај може да окачи у ходник скупштине самопроглашеног Косова.

"Толики је њихов домет, евентуално као зидне новине", рекао је Дачић.