latinica  ћирилица
18/12/2018 |  11:42 ⇒ 12:53 | Аутор: СРНА

Подигнута оптужница против три лица

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против три лица осумњичена да су на подручју Бијељине као организована криминална група производила марихуану - сканк и дистрибуисала је на илегалним нарко-тржиштима земаља ЕУ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

У операцији кодног назива "Дамар" оптужница је подигнута против Зорана Симића /46/ рођеног у Аустрији, настањеног у Бијељини, Момчила Зиројевића /58/ званог Момо, рођеног у Гацку, настањеног у Бијељини и Милутина Вукосављевића /57/ званог Мајстор, држављанинина Србије рођеног у Смедеревској Паланци.

Оптуженица их терети да су као организована криминална група током 2017. и 2018. године, са намјером производње дроге сканк, те њене дистрибуције на илегалним нарко-тржиштима земаља ЕУ, на подручју Бијељине, на скривеној локацији оформили лабораторију са специјалном опремом, те климатским и техничким условима за узгој модификоване марихуане са високим процентом супстанце ТХЦ.

"Материјале и хемијске супстанце потребне за узгој набавили су и кријумчарили из Аустрије. Након узгоја и прераде опојне дроге оптужени су дрогу кријумчарили и продавали на илегалном нарко-тржишту Аустрије и Швајцарске, гдје килограм те дроге достиже цијену од 2.600 евра или већу, те тако остваривали незакониту имовинску корист", наведено је у оптужници.

Током истраге утврђено је да је на подручје Швајцарске прокријумчарено и продато најмање 11 килограма дроге, а оптужени су добијени новац подијелили као незаконито стечену имовинску корист, пише у оптужници.

Наводе оптужнице тужилаштво ће доказивати позивањем десет свједока и стручних вјештака и презентовањем обимног доказног материјала.

Оптужени су откривени и ухапшени у операцији кодног назива "Дамар" коју су спровели Тужилаштво БиХ, Агенција за истраге и заштиту и МУП Републике Српске, пише у саопштењу.

Током спровођења истраге остварена значајна сарадња са партнерским институцијама Аустрије.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ.