latinica  ћирилица
18/12/2018 |  12:20 ⇒ 12:56 | Аутор: СРНА

СПЦ: Војска косовско-метохијских Албанаца усмјерена против Срба

Српска православна црква саопштила је данас да је војска косовско-метохијских Албанаца усмјерена искључиво против српског народа и његових светиња на Косову и Метохији и позвала на јединство у подршци настојањима државног руководства Србије да сачува мир и обезбиједи опстанак Срба на Космету.
Православна црква - Фото: СРНА
Православна цркваФото: СРНА

"У ове дане када се припремамо да дочекамо празник Рођења Богомладенца Христа, празник љубави и мира, желећи мир и добро свима људима, са великим узнемирењем смо примили вест да су непријатељи мира, поновним, најгрубљим кршењем међународног права, донели одлуку о формирању војске косовско-метохијских Албанаца", наводи се у саопштењу које је потписао Његова светост патријарх српски Иринеј.

СПЦ је истакла да за њу нема дилеме да је та војска усмјерена искључиво против српског народа који на Косову и Метохији храбро исповиједа своју вјеру и поноси се српским именом, али и против древних српских православних светиња, које непријатељи цркве намјеравају да униште или да их преотму.

У саопштењу објављеном на сајту СПЦ истакнуто је да црква зна да на ово ново безакоње Албанци не би ни помислили да нису имали јасан подстицај САД и других западних сила, руковођених сопственим себичним интересима.

Напомињући да су ти интереси, у крајњој линији супротни интересима и Срба и Албанаца, СПЦ је навела да се "неодступно" моли и залаже за мир и саживот са косовско-метохијским Албанцима, који би, како је оцијењено, био остварив када би се о миру договарали искључиво Срби и Албанци.

СПЦ је поручила да подржава одговоран став највиших државних органа Србије, наводећи да они чувајући мир и стабилност, настоје да сачувају српски народ, али и да албански народ поштеде од искушења и страдања.

Црква је нагласила да у потпуности подржава одлуку предсједника Србије Александра Вучића, да Србија заштити српски народ на Косову и Метохији уколико буде нападнут, напомињући да такве гаранције снажно кријепе народ и дају му снагу да истраје упркос притисцима којима је свакодневно изложен.

"Позивамо верни народ СПЦ и све грађане Србије, а посебно политичке чиниоце, да буду одговорни и јединствени и да дају подршку настојањима државе Србије да сачува мир и обезбеди опстанак српског православног народа на Косову и Метохији", стоји у саопштењу који је потписао патријарх Иринеј.