latinica  ћирилица
18/12/2018 |  18:03 | Аутор: СРНА

Трифуновић: Спиновани подаци о броју страдалих Албанаца

Представници приштинских власти, нетачним подацима које износе о броју страдалих Албанаца током сукоба на Косову и Метохији, настоје скренути пажњу јавности са броја Срба и неалбанаца страдалих углавном послије уласка Кфора на Космет, указује предсједник Удружења несталих Срба и неалбанаца са Космета Милорад Трифуновић.
Милорад Трифуновић - Фото: СРНА
Милорад ТрифуновићФото: СРНА

"Приштинске власти непрестано надувавају број страдалих Албанаца", рекао је Трифуновић Срни и нагласио да је прецизан списак утврдио Међународни комитет Црвеног крста.

Према подацима МКЦК, на списку убијених и несталих Албанаца било је 6.057 лица.

Весна Бошковић из Комисије Владе Србије за нестала и киднапована лица рекла је Срни да је од овог броја ријешено 4.410 случајева, од чега је 2.820 лица пронађено и након идентификације предато породицама, а утврђено да су 1.374 лица жива и смишљено стављена на списак страдалих.

"Због непотпуних, нетачних или других недостатака у пријавама нестанка архивирано је 216 случајева", навела је Бошковићева.

Према званичним подацима МУП-а Србије, односно Комисије Владе Србије за нестала и киднапована лица, и подацима до којих је дошла Комисија за нестала и киднапована лица Унмика коју је предводио Хосе Пабло Бараибар, Приштина је списак страдалих Албанаца засновала на наводним истрагама Фонда за хуманитарно право Наташе Кандић.

"Подаци Кандићеве су нетачни, и о броју страдалих Албанаца и о броју наводно силованих Албанки", напомиње Бошковићева.

Од цифре од 20.000 током сукоба наводно силованих Албанки коју је на сједници Савјета безбједности УН изнио предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи, Комисији за заштиту права наводно силованих Албанки при привременој влади Косова документацију је поднијело свега 206 жена, од чега је прихваћено мање од стотину.

Истражитељи Унмика, касније и Еулекса утврдили су да су подаци и о броју страдалих Албанаца и о броју силованих Албанки спиновани и да је на списак убијених стављен велики број Албанаца умрлих природном смрћу.

О томе свједоче подаци из званичне документације Еулекса за 2012. годину.

"Од 33 провјере и претраге локација, на 12 локација су пронађени посмртни остаци лица која су умрла природном смрћу, а њихова имена налазила су се на списку убијених и несталих Албанаца", рекла је Бошковићева.

Из Комисије Владе Србије за нестала лица, као и из Удружења несталих и киднапованих Срба са Космета истичу да су све локације на које су Албанци "показали прстом" претражене или ће бити убрзо, док се одгађају претраге локација за које постоји довољно доказа да се на њима налазе одбачени посмртни остаци несталих Срба, неалбанаца и Албанаца лојалних држави Србији, чиме се, како указује Трифуновић, додатно уништавају трагови злочина почињених над Србима.

Према званичним подацима Комисије Владе Србије за нестала и киднапована лица, на списку несталих Срба, нелабанаца и Албанаца лојалних држави Србији налази се још 540 лица.

Од почетка децембра ове године Комисији су поднесене још 22 пријаве са именима несталих и у току је провјера идентитета и доказног материјала.