latinica  ћирилица
18/12/2018 |  18:20 | Аутор: СРНА

ССП поздравио напредак Београда, наставити са реформама

Савјет за стабилизацију и придруживање између Србије и ЕУ поздравио је напредак који је остварен у приступним преговорима Србије у ЕУ, који укључује укупно 16 отворених поглавља, од којих су два привремено затворена.
Србија - ЕУ - Фото: илустрација
Србија - ЕУФото: илустрација

Савјет је поновио посвећеност европској перспективи Србије, за коју је потребна јача јавна подршка кроз активну и недвосмислену комуникацију.

У заједничком саопштењу након петог састанка Савјета за стабилизацију и придруживање између Србије и ЕУ Београд се охрабрује да интензивира реформске напоре и донесе убједљиве резултате, укључујући у области демократског управљања и владавине права, правосуђа и ратних злочина, слободе изражавања, борбе против корупције и организованог криминала.

Савјет очекује од Србије да остане конструктивно ангажована у дијалогу Београд и Приштина укључујући закључивање правно обавезујућег споразума о свеобухватној нормализацији. "Сви споразуми из дијалога који су већ договорени морају се у потпуности примјенити без икаквог одлагања", наводи се у заједничком саопштењу, које је објављено на сајту ЕУ.

У саопштењу се подсјећа да су регионална сарадња и добросусједски односи од суштинске важности за проширење и процес стабилизације и придружења и доприносе стабилности, помирењу и атмосфери погодној за рјешавање отворених билатералних питања и заоставштина прошлости.

"Савјет се, такође, радује наредним корацима у приступним преговорима", наводи се у саопштењу и подсјећа да су напредак по питању владавине права и основних људских права, као и нормализација односа Београда и Приштине, као што је истакнуто у преговарачком оквиру, од суштинске важности и наставиће да одређују укупан темпо приступних преговора.