latinica  ћирилица
18/12/2018 |  18:25 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Београд: Фестивал руско-српског занатства "Новогодишњи вашар"

у Београду је отворен Фестивал руско-српског занатства "Новогодишњи вашар".

Манифестација се одржава девети пут и обухвата дјела примијењених умјетности и рукотворине народних занатлија Русије и Србије. Као и претходних година, уз подршку Представништва Републике Српске у Београду, фестивал ће наредне године бити одржан и у више градова Српске.

Фестивал руско-српског занатства обухвата ручно рађене умјетничке предмете од дрвета, стакла, керамике, украсног камена, тканине и других материјала. На овој изложби сусреће се култура и традиција два народа, а чињеница да се одржава девети пут свједочи о великом интересовању српске јавности.

- Пружа нашим српским пријатељима могућност да уоче културно-историјску блискост наших народа и јединство наших коријена. Сигурни смо да ће овај сјајни фестивал допринијети јачању руско -српских веза те дати подстицај подршци народних заната, рекао је Николај Помилујко, представник Руске амбасаде у Србији.

Представништво Републике Српске у Србији од почетка подржава овакав сјајан сусрет културе, традиције, обичаја и свега онога што је у функцији очувања националних идентитета наша два народа, истиче директор Представништва Млађен Цицовић.

- У посљедње три године смо ову изложбу послије Београда пренијели у Републику Српску. Сваке године на љето у Републици Српској – у Приједору, Бањалуци, Бијељини и Требињу имамо ову једну изложбу, гдје прије свега Руска амбасада у БиХ, заједно са удружењем за очување старих заната руских организује ту изложбу, истакао је Цицовић.

Пред посјетиоцима сувенири, украсне фигуре, шубаре, мараме, мајице с ликом Владимира Путина, а с посебним разлогом готово сваки штанд красе чувене матрјошке.

- Тема овогодишње изложбе је руска матрјошка јер је прије тачно 120 година била направљена прва матрјошка, а овдје имамо и копије тог првог примјерка, нагласио је Владимир Савченко, директор Удружења руских заната из Санкт Петербурга.

Фестивал организује Удружење народне умјетности и занатства Санкт Петербурга и лењинградског региона "НВО Дворана заната", уз помоћ Руске амбасаде у Србији, уз подршку Туристичке организације Београда, у сарадњи с Удружењем старих умјетничких заната.

Изложба траје до 13. јануара.