latinica  ћирилица
18/12/2018 |  20:17 | Аутор: СРНА

Брнабић: ЕУ никад директнија у осуди Приштине због такси

Европска унија никад није била директнија у осуди и позивању Приштине да повуче таксе на робу из Србије и БиХ, рекла је премијер Србије Ана Брнабић и истакла да се коначно више не говори о "обје стране".
Ана Брнабић - Фото: ТАНЈУГ
Ана БрнабићФото: ТАНЈУГ

"То је обележило дан. О томе смо причали и насамо и на Савету и на свим осталим састанцима", рекла је за РТС Брнабићева, која је у Бриселу данас учествовала на петом састанку Савјета за стабилизацију и придруживање, након чега је имала и конференцију за новинаре са високим представником ЕУ Федериком Могерини.

Брнабићева је истакла да су сви саговорници у Бриселу до детаља информисани о потезима Приштине, да их сви осуђују и да кажу да се зна став ЕУ.

"Помаже и став НАТО-а у вези с формирањем војске Косова, који је у неком аспекту и оштрији од ЕУ", рекла је Брнабићева.

Премијер Србије сутра ће се састати са предсједником Савјета ЕУ Доналдом Туском и предсједником Европске комисије Жан-Клодом Јункером, који ће, како каже, предочити проблеме са којима се суочава Србија.

Она је навела да на састанцима у Бриселу има два циља, а први је да представи реформе које Србија спроводи за добробит њених грађана и у оквиру ЕУ интеграција да се договоре задаци за 2019. годину.

"А други задатак је да директно чујем њихово мишљење. Оно што Приштина ради противи се свему што се ЕУ трудила да уради за Балкан преко берлинског процеса, регионалног економског повезивања, инфраструктурног повезивања, регионалне канцеларије за младе. Све то Приштина урушава својим мерама", навела је Брнабићева.

Она је истакла да Србија са ЕУ напокон има партнерски однос.

"Коначно не причамо о `две стране`, иако је висока представница покушала да балансира на крају прес конференције", рекла је Брнабићева и додала да коначно постоји признање конструктивне и разумне Србије, која је лидер стабилности, док се види да Приштина има непредвидиве потезе.

Она је подсјетила да ће сутра у Бриселу на радном ручку лидера западног Балкана код Могеринијеве бити и предсједник Србије Александар Вучић и предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи.

"Мислим да је изузетно цењен гест у Бриселу то што Вучић долази директно из Њујорка. То је виђено као додатни велики сигнал да је Србија спремна да дође и разговара, да буде пожртвована. Драго ми је што имамо такву врсту представљања Србије у Бриселу. То се коначно Србији признаје", додала је Брнабићева. /крај/вш/вј