latinica  ћирилица
19/12/2018 |  11:16 | Аутор: СРНА

Споразум о Косову и Метохији да укључи и Републику Српску

Удружење породица убијених и киднапованих на Косову и Метохији саопштило је данас да евентуални, правно обавезујући споразум са Приштином треба да означи сјевер Косова и Метохије - Косовско поморавље као територију Србије, али и да обухвати Републику Српску.
Нестали Срби са Космета - Фото: АП
Нестали Срби са КосметаФото: АП

Породице жртава су у отвореном писму европском комесару за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханесу Хану и високом представнику ЕУ за спољну и безбједносну политику Федерики Могерини истакле да је то њихов став о питању разграничења на Косову и Метохији, при чему овај споразум треба да означи и Републику Српску као територију Србије.

"Наш став породица косметских жртава је да терористичка и злочиначка `ОВК` не може добити целу територију Косова и Метохије. Рекли смо да муслимани или Федерација БиХ не могу добити територију Републике Српске, због косметских жртава и српских жртава у Републици Српској", поручило је Удружење косметских жртава.

У отвореном писму се истиче и да српске светиње на Косову и Метохији - Пећка Патријаршија, Високи Дечани, Богородица Љевишка, манастир Грачаница и друге, морају бити под заштитом Унеска као српска и свјетска културна и историјска баштина.