latinica  ћирилица
19/12/2018 |  11:30 ⇒ 20/12/2018 | 08:21 | Аутор: РТРС

Подршка усвајању буџета и програма економских реформи (ФОТО)

Економско-социјални савјет Републике Српске дао је пуну подршку републичком буџету за 2019. годину и програму економских реформи за наредне три године.

На сједници у Привредној комори Српске изостала је сагласност социјалних партнера када је ријеч о износу најниже плате за наредну годину.

500 марака – то је износ најниже плате који тражи Савез синдиката, јер, категорични су, удио радника у оствареној добити послодаваца мора бити препознат. Такав захтјев сматрају скромним, а став послодаваца да о најнижој плати не треба разговарати јер је повећана ове године, за синдикат је неприхватљив.

- Ми смо тражили, толико о скромности радника, да буде најмање 500 марака, а од послодаваца смо добили ниједну марку, рекла је Ранка Мишић, предсједница Савеза синдиката Републике Српске.

Саша Тривић из Уније удружења послодаваца Републике Српске истакао је да је захтјев синдиката да буде 500 марака најнижа плата, за њих неприхватљив.

Међутим, Синдикат инсистира да разговори буду настављени 26. децембра. Влада још није утврдила приједлог висине најниже плате, министар Петар Ђокић увјерава да ће та законска обавеза Владе бити испуњена.

- Напросто, ми се из Владе нисмо данас могли изјаснити на ту тему, док не будемо имали јасан статистички показатељ ове вриједности, рекао је Петар Ђокић, министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске.

Синдикат и послодавци, ипак, у једном су сагласни – најважнији документи за наредни период, буџет и економске реформе, уз једно али, имају њихову подршку.

Економско - социјални савјет Српске (Фото: РТРС)

- У глобалном смислу, буџет је прихватљив, изузев ставке на лична примања у бруто износу за раднике запослене у МУП-у, додала је Мишићева.

Послодавци ће за новоформирано министарство привреде тражити буџет већи од планираних 4,4 милиона марака. То је, истичу, неопходно због плана који је премијер Радован Вишковић изнио у експозеу да буду отворени развојни центри.

- За тај посао потребна су средства, због чега ћемо амандмански дјеловати на буџет, нагласио је Тривић.

Синдикат и послодавци сагласни су и да не треба повећавати број запослених у администрацији. Министар Петар Ђокић истиче да у министарсвту које је водио није било прекобројних радника и да ће тако бити и у будућности. Говорећи о реструктурисању Електропривреде Српске и могућим отказима, Ђокић истиче да је још рано говорити о томе.

- Тек предстоји рад на доношењу закона о електричној енергији. Тим актом биће дефинисана и та врста потребе. На томе ће заједно радити представници 'Електропривреде' и Владе, сматра Ђокић.

О неким од поменутих питања требало би да буде ријечи на састанку представника Синдиката и Владе, који би, како сазнајемо, требало да буде одржан сутра.

Економско - социјални савјет Српске (Фото: РТРС)