latinica  ћирилица
19/12/2018 |  11:48 ⇒ 12:26 | Аутор: СРНА

Урађене 102 контроле безбједности непрехрамбених производа

Тржишна и здравствена инспекција Републике Српске ове године извршиле су 102 контроле непрехрамбених потрошачких производа, те од 84 лабораторијски анализирана узорка код 37 утврдиле неусклађености са прописаним условима безбједности.
Инспекторат Републике Српске -
Инспекторат Републике Српске

Из Инспектората Српске саопштено је да су контролисана 92 различита производа, као што су кафе-апарати, продужни каблови, усисивачи, вентилатори, те столице за вањску употребу, заштитна обућа, електричне пиле, плоче на бази дрвета за употребу у грађевинарству, дјечије играчке и друго.

"У случајевима када је ријеч о административним недостацима, као што је недостатак упутства за употребу, непотпуна декларација или слично, инспекција је наложила отклањање недостатака, након чега су субјекти извршили усклађивање 2.411 комада производа како би испуњавали прописане норме", наводи се у саопштењу.

Због неусклађености које се нису могле отклонити, као што су ризик од струјног удара, неадекватна заштитна функција или неодговарајући квалитет, са тржишта је повучен и уништен 971 производа.

Са тржишта је повучено шест дјечијих ходалица, седам дјечијих оградица, 14 играчака са ласерском диодом, 211 кацига за бициклисте и кориснике скејтборда и ролера, 14 комада ролера, 62 ласерска показивача, 573 играчке због садржаја фталата, 28 продужних каблова, 41 столица за вањску употребу, те осам тротинета и седам вентилатора.

Надлежне инспекције ентитета и Брчко дистрикта, већ годинама уназад у сарадњи са Агенцијом за надзор над тржиштем БиХ реализују проактивне контроле непрехрамбених потрошачких производа, а у смислу примјене Закона о општој безбједности производа и припадајућих подзаконских аката.

Инспектори врше административну и визуелну контролу производа, те узорковање за лабораторијско испитивање.