latinica  ћирилица
19/12/2018 |  13:41 | Аутор: СРНА

Европска комисија спремна за одлазак Британије без споразума

Европска комисија дефинисала је подручја трговине која ће бити погођена ако Велика Британија крајем марта напусти блок без споразума, објављено је на сајту ЕУ.
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs) -
Европска комисија (фото: www.mfa.gov.rs)

Британски камиони неће имати права да превозе робу у ЕУ, превоз животиња биће контролисан, а Британци који путују са кућним љубимцима неће моћи то да чине са пропусницама ЕУ.

Комисија је саопштила да је почела припрема плана у случају "Брегзита" без споразума и најавила посебне мјере како би смањила посљедице таквог развоја догађаја.

Циљ мјера Европске комисије јесте да се ограничи поремећај рада у одређеним областима, као што су финансије и транспорт.

"Мјере неће и не могу ублажити свеукупне посљедице сценарија без споразума", наводи се у саопштењу Европске комисије и додаје да је издвојено осам подручја, као што су друмски саобраћај и царина, као и рад авио-компанија.

Комисија је издвојила секторе као што су заштита података, здравље животиња и биљака, климатска политика, кључни финансијски производи и права грађана Велике Британије који живе у ЕУ.

Брисел је саопштио да ће аранжмани бити строго временски ограничени и да ће трајати само неколико мјесеци, а завршиће се без консултација са Лондоном.

Циљ мјера је да се заштите чланице ЕУ од катастрофалних аспеката "Брегзита", ако не буде постигнут споразум.