latinica  ћирилица
19/12/2018 |  15:57 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Приједор: Због чега је случај највећег рибњака у БиХ стигао до тужилаштва?

Бивши радници приједорског рибњака "Саничани" и даље траже исплату преосталих плата. Док руководство тврди да ово предузеће позитивно послује, случај рибњака стигао је до Тужилаштва. Осим дуговања радницима, гомилају се дугови Пореској управи, због чега су рачуни рибњака блокирани.

Иза највећег рибњака у БиХ, некадашњег гиганта, бурна је прошлост, много турбуленција и бројни директори.

И док радници кажу да су они без плате, а рибе без хране, руководство тврди супротно.

Александар Томић, руководилац производње рибњака "Саничани" истиче да ово предузеће радницима не дугује ништа.

И док руководство тврди да је пословно стање стабилно, у Пореској управи Српске истичу да је због дуговања блокиран рачун рибњака "Саничани".

"Они имају укупан дуг од од 120.000 КМ, имају одобрен репрограм код министарства финансија у износу од 145.000 КМ и уписане законске хипотеке и рачун им је цијелу годину блокиран", рекао је Миленко Пузигаћа, директор Пореске управе, Подручне јединице Приједор.

Међутим, руководство тврди, да постоји рјешење за доспјели дуг на основу репрограма.

"Тих 40.000 КМ није велики износ, и он ће се апсолутно поравнати јер тенденција је послодавца да не гомила дугове", наводи Александар Томић, руководилац производње рибњака "Саничани".

Из Инспектората Српске сазнајемо да су због утврђених неправилности, а на основу жалби радника, одговорнима у рибњаку изречене казне.

Како нам је потврђено у приједорском Окружном јавном тужилаштву на основу извјештаја Полицијске управе Приједор, поднесене су пријаве против два лица, запослена у рибњаку "Саничани", осумњичена да се нису придржавали закона и других прописа о платама и другим накнадама, као и да нису уплаћивали порезе и доприносе.

Истичу, у току је истрага о овом предмету.