latinica  ћирилица
19/12/2018 |  17:46 ⇒ 19:06 | Аутор: Вечерње новости

Представљена нова књига Жарка Лаушевића

Књига Жарка Лаушевића "Све прође, па и доживотна" у издању куће Хипатија представљена је у Београду.
Представљена нова књига Жарка Лаушевића - Фото: ТАНЈУГ
Представљена нова књига Жарка ЛаушевићаФото: ТАНЈУГ

Након литералног првенца познатог глумца "Година прође, дан никад" услиједила је "Друга књига", а од 21. децембра у књижарама ће се наћи и Лаушевићево најновије дјело.

Писац Лаушевић се још једном представља као аутор узбудљивог драматичног штива које спада у врхунске записе дневничке литературе, а потресне исповједне биљешке исписао је као осуђеник број 28375 кога погрдно зову Глумац, који већ 30 мјесеци лежи у затвору Забела.

Одломке из књиге читали су глумци Петар Бенчина и Цвијета Месић. На почетку промоције окупљенима се видео поруком обратио Жарко Лаушевић који је напоменуо да га за Академију 28 везују снажне емоције.

- Управо у тој сали сам прије 40 година имао своју прву професионалну премијеру. Играо сам у представи "Пропаст титаника" Ханса Магнуса Енценсбергера у режији Уроша Главатског. Био сам студент и мој професор на ФДУ Миња Дедић био је јако љут на мене тих недјеља. Играњем у тој представи прекршио сам оштра правила ФДУ - казао је Лаушевић.

Манојло Вукотић је казао да је прва књига Лаушевића "Година прође, дан никад" продата у 330 хиљада примјерака и да је то рекорд у посљедњих 40 година у Србији.

- До тада Лаушевића нико није знао као писца, а та књига је имала изузетно велику литералну вриједност. Лаушевић се вратио сада својим жељама, надањима, задовољствима, играма ...па помало и заблудама - казао је Вукотић и додао да овакву књигу не може да напише глумац ни када би му Шекспир суфлирао.

- Књигу коју вечерас представљамо није у стању да напише ни драмски писац саискуством, ни добар правник, ни затвореник, јер нема разрезано срце, ојађену душу и чистину кајања. Овакву књигу је могао да напише само Жарко Лаушевић, власник сопствене надарености, господар и господин сцене, љубавник филмске игре, носилац ордења кривичних закона из двије земље - казао је Вукотић.

Ђорђе Милосављевић је напоменуо да је Жарка упознао на изузетно карактеристичан начин.

- Био је у костиму Аћима Катића...Изгледао је невјероватно. Наше пријатељство јесте младо, али међу нама постоји велико поштовање. Он је за мене фантастичан глумац којег сам гледао као клинац и за мене је сјајно да имам прилику да се дружим, причам и размишљам заједно са човјеком који је остварио све те сјајне улоге - казао је Милосављевић.

Горан Шушљик је открио шта је у његовом животу заправо значи Жарко Лаушевић.

- Мени је Жарко Лаушевић био узор још док сам живио у Новом Саду и Суботици и желио да будем глуумац. Имао је огроман таленат и невјероватну харизму. Касније када се све догодило то што што се догодило, он је за мене постао романтични јунак. Тада сам схватио гдеј живим и како живим. Ето, недавно смо били у прилици да сарађујемо на серији "Корени". То је најхрабрија и најљудскија књига коју сам читао. То је приручник за живот - рекао је он.

Радмила Станковић је казала да је трећа књига Лаушевића на њу оставила најјачи утисак.

- У овој књизи има свега што подразумијева добру литературу. Има љубави, има драме, истине, цинизма, духа, вјештине писања - рекла је Станковићева.