latinica  ћирилица
19/12/2018 |  18:32 ⇒ 18:55 | Аутор: СРНА

Могерини: Више него икада прије потребан заједнички рад на западном Балкану

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини је током састанка са лидерима са западног Балкана поручила да партнери из тог региона сада, више него икада прије, морају да раде заједно како би напредовали ка заједничком циљу европских интеграција, консолидовали мир и стабилност и инвестирали у будућу регионалну сарадњу, а зарад добробити грађана региона.

У саопштењу Спољнополитичке службе ЕУ наводи се да је Федерика Могерини организовала у Бриселу неформални састанак лидера са западног Балкана, током кога су се сви присутни сагласили о непходности наставка рада на даљем напретку како на путу ка ЕУ тако и на унутрашњим реформама.

"Осврћући се на важан напредак који је регион остварио у 2018. години, лидери су се сложили са високом представницом ЕУ да је неопходно наставити рад и одржати фокус како на европском путу тако и на неопходним унутрашњим реформама, а у циљу остваривања прогреса до састанка Савјета ЕУ у јуну 2019. године", наводи се у саопштењу ЕЕАС.

Спољнополитичка служба ЕУ у свом саопштењу наводи да су лидери са западног Балкана на састанку у Бриселу исказали опредјељење да наставе рад на даљој интеграцији региона у ЕУ, у духу добрих сусједских односа и помирења, уздржавајући се од свих акција и изјава које не доприносе укупном интересу и стратешким циљевима Западног Балкана.