latinica  ћирилица
19/12/2018 |  19:42 ⇒ 20/12/2018 | 08:21 | Аутор: РТРС

Атиф Дудаковић и остали негирали кривицу

Атиф Дудаковић и 16 бивших припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ пред Судом Босне и Херцеговине изјаснили су се да нису криви за злочине који им се стављају на терет. Тужилаштво БиХ терети их за злочине против човјечности и убиство више од 300 цивила и војника српске националности на подручју Крајине 1995. године. Док се Дудаковић изјашњавао о кривици, пред Судом БиХ окупиле су се његове присталице.

Након 12 година од подношења прве кривичне пријаве и објављивања снимака, који документују бројне злочине Петог корпуса такозване Армије БиХ, Атиф Дудаковић и 16 његових сабораца коначно су се појавили пред Судом БиХ.

Оптужницом, коју је у октобру ове године подигло Тужилаштво БиХ, Дудаковић и остали терете се за удружени злочиначки подухват од 13. септембра до половине новембра 1995.године. Циљ је био да се са територија општина Босански Петровац, Крупа, Кључ и Сански Мост трајно уклони српско становништво.

"Часни суде, нисам крив ни по једној тачки оптужнице", истакао је Дудаковић.

Оптужница против Дудаковића и осталих садржи више од 8.000 докумената, а Тужилаштво ће као доказни материјал користити изјаве више стотина свједока. Самим потврђивањем оптужнице, Суд БиХ потврдио је основаност сумње да су Дудаковић и његови саборци починили злочине, каже директор Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина Милорад Којић.

"Оптужница јака, опште неповјерење у правосуђе црпимо из разних пресуда, тамо су ратни кардови. То што се изјаснио да није крив, и што су се појавили неки са транспарентима, друго нисам ни очекивао, они неће да признају да су починили злочин над Србима", рекао је Којић.

А оно што се могло видјети током процеса, који се водио против Насера Орића, поновило се и данас. Педесетак ратних ветерана Петог корпуса стигло је из Крајине да ратним заставама и транспарентима подрже Дудаковића.

У изјавама које су дали медијима јасно су потврдили шта мисле о ратним злочинима, које су њихови саборци починили над српским војницима и цивилима.

"Један наш борац да је побио стотину цивила не би се могло изједначити", наводи Изет Трејић, бивши припадник Петог корпуса такозване Армије БиХ.

За Дудаковићевог адвоката, присуство ратних ветерана није притисак на рад Суда БиХ у овом предмету, али јесу медији из Републике Српске и Србије, који, како каже, судски процес представљају као готову ствар.

"Ако те декларишу као злочинца, најмање што можеш је да то демантујеш, а мом је брањенику забрањен иступ у јавности", тврди Асим Црналић, бранилац Атифа Дудаковића.

Почетак главног претреса није прецизиран, претпоставља се да ће претходити статусна конференција, на којој ће бити договорена динамика суђења.

Атиф Дудаковић и остали суђење ће сачекати на слободи, јер Суд БиХ крајем априла, када су ухапшени, није уважио захтјев Тужилаштва за одређивање притвора.