latinica  ћирилица
22/12/2018 |  17:46 ⇒ 17:50 | Аутор: СРНА

"Важно да БиХ формира нову политику односа са Београдом"

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је важно да БиХ има најбоље могуће односе са Србијом и да формира нову политику односа са Београдом на свим пољима.
Састанак Додика и Вучића - Фото: РТРС
Састанак Додика и ВучићаФото: РТРС

Додик је на конференцији за новинаре у Београду, након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем, захвалио на помоћи Републици Српској, те додао да је радо прихватио да пренесе поруку и својим колегама у Сарајеву да је Србија спремна да пружи подршку и помоћ за неке инфраструктурне објекте у општинама у Федерацији БиХ, као што је то чинила у Дрвару.

Он је истакао да Српска и Србија имају веома успјешну сарадњу и да су њихови односи добра прилика да и БиХ "формира нову политику добрих односа са Србијом на свим пољима".

"Добро сам разумио управо такву поруку Вучића, а сам ћу се залагати да то буде тако", истакао је Додик.

Он је навео да је потребна ближа сарадња и са другим земљама у окружењу и да једни друге морају више уважавати како би се у региону обезбиједили стабилност и мир, које Србија гради.

Додик је истакао да жели да се што прије имплементирају изборни резултати на нивоу БиХ, али да постоји застој, због бошњачке стране, која сматра да "треба ићи полако".

Он је рекао да је Вучића додатно упознао са ситуацијом у БиХ и обавијестио га да су изборни резултати у Српској имплементирани, док у ФБиХ ништа није урађено.

"Имаћемо застој у конституисању органа на нивоу и БиХ", рекао је Додик, те подсјетио да је јуче истекао рок да Предсједништво именује кандидата за предсједавајућег Савјета министара и да се већ виде опструкције на том плану.

Он је истакао да се Србија показала као стабилан партнер БиХ и то не само економски, него и у јачању Дејтонског споразума.

Додик је рекао да је предсједник Србије, увијек јасно и прецизно више пута поновио да поштује Дејтонски споразум, територијални интегритет и чињеницу да је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа, те да подржава сваки договор унутар БиХ.

"Што се тиче политичких права у Републици Српској и права на самоопредјељење, које међународни фактор дозвољава другим народима, сматрајући да је то логично, логично је и да се и Србима у Републици Српској почне признавати право на самоопредјељење, као и на сјеверу Косова", навео је Додик.

Он је рекао да је замолио Вучића да у неким будућим политичким разговорима појача тај приступ, не да би се урушавао територијални интегритет БиХ, него зато што је то легално и легитимно.

"То су теме које ће остати доминантне и у времену које долази", рекао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ истакао је да БиХ остаје при ставу да неће признати Косово као независну државу и да ће се поштовати договор Београда и Приштине.

Осврћући се одлуку Приштине да уведе таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, Додик је рекао да БиХ одбија ту нецивилизацијску одлуку приштинских власти, којом се урушава регионална безбједност и стварају неки нови преседани.

Он је додао да ни БиХ, а ни Србија нису поступиле реципрочно и предузеле контрамјере према Косову, сматрајући да је довољно да међународни фактор који је створио гарнитуру у Приштини на њих утиче.

"Видјећемо докле ће и како то ићи. Ми тражимо да се то питање што прије ријеши", рекао је Додик.

Што се тиче односа БиХ и Србије, Додик је рекао да треба ријешити неколико питања у будућности, прије свега питање границе и неких комуникацијских додира.

Додик је рекао да се кроз историју може јасно лоцирати чињеница да је било мало путних праваца из БиХ према Србији и да су мостови на Дрини били пука случајност и грађени за локалне потребе.

"Данас је то промијењено и ја се томе радујем и дошао сам да захвалим и Влади Србије и Вучићу. Односи које граде Српска и Србија најбољи су могући до сада и то није само питање братске љубави, него и многих објеката које градимо, а један од приоритета је спој на Дрини аутопутне мреже која долази из Српске", додао је Додик.

Он је подсјетио да је Република Српска изградила ауто-пут од Бањалуке до Добоја и да вјерује да ће до половине наредне године имати договор о изградњи преосталих 96 километара од Добоја до Брчко дистрикта и даље до ријеке Дрине и потпуно се комуникацијски повезати.

Додик је рекао да му је драго што је чуо заинтересованост Србије, предсједника и Владе Србије да се направи та комуникација, која ће зависити од локалне власти, али да је за Српску важно да се направи спој код Вишеграда и да се гради брза цеста или тај ранг пута према Источном Сарајеву, што значи и више нових мостова на Дрини.

Он је навео да је незадовољан чињеницом да институције БиХ споро рјешавају питање процедура, као што је дозвола за изградњу моста у Братунцу, те истакао да се то мора убрзати и да је он преузео обавезу да ће то ставити на дневни ред Предсједништва и да ће тражити убрзавање рјешавања тих питања.

Говорећи о изградњи меморијала у Доњој Градини, највећем стратишту усташког логора Јасеновац, Додик је истакао да је веома важно што Српска и Србија поново имају тему у вези са страдањем српског народа, јер постоје покушаји девастирања сјећања и покушаји да се то минимализује.

"Ми не можемо да се водимо политиком, као што су покушавали деценијама уназад, да то питање не истичемо да не провриједимо оне који су починили злочине према нашем народу. Сада би требало да се фокусирамо на изградњу монументалног споменика посвеђеног страдања Срба, прије свега у Јасеновцу", рекао је Додик.

Он је подсјетио на истраживања да се систем логора Јасеновац простирао на 740 километара квадратних, а Аушвиц само на 40 километара квадратних, те да су методе убијања у Јасеновцу биле дургачије, јер док су Нијемци бјежали од тога да лично убијају, усташе су убиле 750.000 људи у Јасеновцу.

"Ми не смијемо бити неодговорни према генерацијама које долазе. Прихватио сам радо ту иницијативу и дајем подршку изградњи споменика на Градини, који ће трајно указивати на то шта се десило Србима и да је Јасеновац највећи `мртви град` Срба", рекао је Додик.

Он је навео да се тај злочин десио у Другом свјетском рату, да су га починиле усташе и да је то била званична политика Независне Државе Хрватске, као и да се то питање не смије занемаривати.