latinica  ћирилица
22/12/2018 |  15:15 ⇒ 23/12/2018 | 00:00 | Аутор: РТРС

Додик и Вучић у Београду о изградњи Меморијалног комплекса Доња Градина (ВИДЕО)

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас у Београду након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем да га је упознао са ситуацијом у БиХ.

Додик је истакао да постоји жеља да се што прије имплементирају изборни резултати на ниову БиХ, гдје ће бити застој.

Предсједавајући Предсједништва БиХ нагласио је да је важно да имамо најбоље односе са Србијом.

"Нама је важно да имамо најбоље могуће односе са Србијом, која се показала као стабилан партнер, не само економски него када је ријеч о поштовању Дејтонског споразума", рекао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем да је подржао идеју да у Доњој Градини буде изграђен нови меморијални комплекс страдалим Србима у усташком концентрационом логору Јасеновац.

 

Додик је истакао да је ријеч о изградњи највећег споменика у Доњој Градини који ће трајно указивати шта се десило Србима у Јасеновцу.

"Не смијемо бити неодговорни према генерацијама које долазе", поручио је Додик.

 

 

Он је истакао да Српска и Србија имају веома успјешну сарадњу и да су њихови односи добра прилика да и БиХ "формира нову политику добрих односа са Србијом на свим пољима".

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је опструкција формирања Савјета министара лоцирана у Федерацији БиХ, гдје одуговлаче са успостављањем власти.

"ФБиХ готово да нема шансе да у наредних три или четири мјесеца формира структуру власти. Уколико то буде разлог чекања да се формира Савјет министара на нивоу БиХ, онда и не видим разлог да уопште тамо радим", рекао је Додик.

Када је у питању увођење такси на робу и Србије и БиХ на подручју Космета, Додик је нагласио да се ради о међународном преседану, као и да потез косовских власти утиче на регионалну стабилност.

Додик је нагласио да када је ријеч о питању границе између БиХ и Србије потребно је уложити више напора у наредном периоду, за рјешавање овог питања.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да Црна Гора мора да промијени свој однос према српском народу у цјелини и да му да једнака права и слободе каква ужива црногорски народ у Србији и Републици Српској.

Предсједник Србије Александар Вучић истакао је да је данас разговарао са Додиком о односима и сарадњи Србије и БиХ.

На састанку је констатовано да је трговинска размјена у порасту. Вучић је истакао да је предсједавајућег Предсједништва БиХ информисао о стању на Косову и Метохији. Захвалио се на односу Српске и БиХ по питању увођења такси на увоз робе на подручје Косова.

"Захвалан сам Додику зато што је био фер и увијек говорио: `Чекај, па нисам са тим Вучићем увијек у љубави, али Вучић је највише помогао Републици Српској`. Као што ја морам да кажем да је Додик увијек имао апсолутно фер однос према Србији и истицао и љубав и поштовање према Србији и српском роду", рекао је Вучић.

Вучић је на конференцији за новинаре рекао да је идеја да се направи највећи споменик у Доњој Градини, гдје би био музеј са могућности видео продукација да би дјеца из Србије, Републике Српске, БиХ могли да уче какво се зло догодило у Јасеновцу.

"Боримо да се такве ствари не оду у заборав", рекао је Вучић, који је додао да је са Додиком разговарао о односима и сарадњи Србије и БиХ и трговинској размјени.

Предсједник Србије изјавио је да у преговоре Београда и Приштине нема потребе укључивати додатне преговараче, јер је суштина да се Београд договори са Албанцима.

Вучић је рекао да је са Додиком разговарао о будућем периоду који очекује Србију, а који, како је истакао неће бити нимало лак, првенствено у циљу смањења јавног дуга и броја незапослених.

Предсједник Вучић је замолио Додика да заједничким снагама уз обострану подршку одрже мир и стабилност на овим просторима.

Предсједник Србије изјавио је да је Додику показао дио оперативних података о мијешању западних сила у изборни процес у БиХ, те да ће их показати и Младену Иванићу.