latinica  ћирилица
27/12/2018 |  14:24 ⇒ 19:46 | Аутор: РТРС

Један од најважнијих датума новије српске историје - 9. јануар

Предсједница Српске Жељка Цвијановић поводом 9. јануара Дана Републике организовала је традиционалне пријеме за представнике институција и невладиног сектора. Република Српска 9.јануар дочекује са стабилном економском, финансијском и социјалном ситуацијом, истакла је предсједница.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је 9. јануар- један од најважнијих датума новије српске историје.

Увијек је било и биће политичких изазова али све ће се рјешавати кроз институције система, онако како то и очекују грађани Српске, поручила је предсједница Жељка Цвијановић. Оцијенила је да ће 2019. година бити успјешнија од претходних, јер је Српска стабилизован систем, а задуженост је сведена на прихватљиве мјере.

"Успјели смо обезбиједити највећи број запослених у претходном периоду, а сви други макроекономски показатељи су добри. Очекујем од нове Владе да ће наставити радити свој посао у континуитету. Ово што смо у претходном периоду успјели направити је полазна основа због чега имам оптимизма". рекла је Цвијановићева.

Премијер Радован Вишковић истакао је да ће Влада наставити корацима претходне и да ће за добробит грађана и очувања Српске сарађивати с предсједником Републике, предсједавајућим Предсједништва БиХ и будућим предсједавајућим Савјета министара. 

"Више сам него срећан што и поред свих притисака према нашим званичницима остајемо привржени Српској и то је наш једини и основни циљ, сачувати Српску и институције Републике Српске", додао је Вишковић.

Предсједавајући предсједништва БиХ Милорад Додик је оцијенио да је Република показала способност да политички егзистира у готово немогућим условима, да заустави и одбаци интервенционизам међународног фактора. Додик је рекао да ће као српски члан Предсједништва БиХ организовати пријем у Сарајеву поводом Дана Републике.

"Свима који поштују Дан Републике из међународне заједнице и дипломатског кора и буду на нашим важним манифестацијама, ми ћемо поштовати њихове важне датуме". поручио је Додик.

Из Борачке организације поручују да ће један од основних задатака у новој години бити рјешавање питања 12 хиљада незапослених демобилисаних бораца и статуса новоснованих удружења. 

"Борци морају бити носиоци и данас борбе за истину у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату, јер свједоци смо да је та слика потпуно искривљена", нагласио је предсједник Ворачке организације Републике Српске Миломир Савчић.

Пријем је уприличен за представнике борачких категорија, за делегације Министарства одбране БиХ, Уставног суда Републике Српске, правосудних органа Републике Српске, Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Академије наука и умјетности Републике Српске.