latinica  ћирилица
27/12/2018 |  16:38 ⇒ 21:24 | Аутор: РТРС

Влада Српске: У 2019. години најнижа плата 450 КМ

Влада Републике Српске донијела је на данашњој сједници одлуку по којој ће висина најниже плате у Српској у наредној години бити 450 КМ.
Сједница Владе Српске - Фото: РТРС
Сједница Владе СрпскеФото: РТРС

Чланом 127 Закона о раду прописано је да најнижу плату у Републици утврђује Влада Републике Српске, на приједлог Економско-социјалног савјета у посљедњем кварталу текуће за наредну годину.

Уколико Економско-социјални савјет не утврди приједлог одлуке о најнижој плати, одлуку доноси Влада Републике Српске, имајући у виду кретање плата, раст производње и животног стандарда у Републици, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

У саопштењу се подсјећа да на сједници Економско-социјалног савјета, одржаној 18. децембра, није постигнут договор о висини најниже плате.

На сједници је донесена одлука о допуни одлуке о утврђивању цијене рада у износу од 108 КМ за све наставнике и остале запослене распоређене на радна мјеста са високом стручном спремом у установама образовања и културе.

Према овој одлуци, која ступа на снагу 1. јануара, око 13.500 запослених у образовању и култури добиће веће плате у износу од најмање осам одсто.

Меморандумом о заједничким мјерама за период од 2018-2020. године, закљученим 18. децембра између Владе Републике Српске и Савеза синдиката Српске, прецизиран је начин повећања плата запосленим у образовању и култури с циљем да 2022. године дође до изједначавања плата са осталим буџетским корисницима.

Премијер Српске Радован Вишковић упутио је приједлог Народној скупштини Републике Српске да за потпредсједнике Владе Републике Српске, именује министра за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренку Голић и министра правде Антона Касиповића.

Голићева и Касиповић су и у прошлом саставу Владе обављали функције потпредсједника.