latinica  ћирилица
28/12/2018 |  15:13 ⇒ 20:04 | Аутор: СРНА

Тегелтија: Разматра се да предмет "Драгичевић" преузме Тужилаштво БиХ

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија рекао је данас у Бањалуци да представници бањалучког Окружног тужилаштва, након што су исцрпили све истражне механизме, разматрају да предмет "Драгичевић" упуте на оцјену надлежности Тужилаштву БиХ, које би евентуално могло да преузме тај предмет.

"О томе шта ће се десити, јавност ће бити информисана у наредном периоду. Циљ је да се предмет приведе крају", рекао је Тегелтија данас након састанка у Бањалуци чланова Сталне комисије за ефикасност тужилаштава са главним тужиоцима Републичког тужилаштва и бањалучког Окружног тужилаштва с циљем информисања о раду ових тужилаштава са посебним акцентом на актуелна дешавања у вези са предметом "Драгичевић".

Он је нагласио да се некада чини да процеси попут предмета "Драгичевић" трају исувише дуго, јер су тешки и сложени.

"Некада треба разумјети да тужиоци не могу да понуде рјешења одмах и на тацни. Наравно, постоје субјективне и објективне тешкоће у рјешавању најсложенијих предмета и у том контексту бањалучко Тужилаштво нас је обавијестило да је исцрпило све што је могло од истражних механизама, као и да су се одлучили да разматрају поменути корак", рекао је Тегелтија новинарима.

Он је навео да су тужиоци упознали ВСТС и Комисију о стању предмета "Драгичевић", нагласивши да Савјет није надлежан да се мијеша у било који појединачни предмет који се води у правосудним институцијама БиХ.

Тегелтија је позвао политичке субјекте да се уздрже од оцјена којима се доводи у питање интегритет и независност правосудних институција.

"Тужилаштва као дио правосудног система БиХ морају бити лишена сваке врсте непримјереног притиска, било да је ријеч о политичарима или јавности. Само тако могу радити професионално, да би интереси грађана били задовољени", рекао је Тегелтија.

Састанак предсједника ВСТС-а БиХ Милана Тегелтије и чланова Сталне комисије за ефикасност тужилаштава са главним тужиоцима Републичког тужилаштва и бањалучког Окружног тужилаштва Махмутом Швраком и Желимиром Лепиром, одржан је у просторијама Републичког тужилаштва у Бањалуци.

Подсјећамо, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је јуче да је Окружно јавно тужилаштво Бањалука "кључни субверзивни и антирепублички елеменат" и главно мјесто кривице за све што се дешава у случају "Драгичевић", те да људи у тој правосудној институцији треба да буду смијењени и утврђена одговорност за њихово непоступање.