latinica  ћирилица
31/12/2018 |  10:32 | Аутор: СРНА

Ћеранић: Тужилаштво да сагледа позадину синоћњих дешавања

Декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић изјавио је Срни да су синоћњи догађаји показали стварну природу такозваних мирних и ненасилних протеста који се већ дуже дешавају у овом граду, те да је сада на надлежном тужилаштву да сагледа крајњу намјеру дјеловања групе "Правда за Давида".
Предраг Ћеранић (Фото: sveosrpskoj.com) -
Предраг Ћеранић (Фото: sveosrpskoj.com)

"Говорио сам често да се ти, наводно ненасилни протести, увијек заврше насиљем и рушењем институција државе у којој се дешавају", рекао је Ћеранић.

Он је поручио да је сада на надлежном тужилаштву да сагледа природу почињених кривичних дјела, односно да ли је заиста ријеч о угрожавању безбједности саобраћаја, кршењу Закона о јавном окупљању грађана или су посриједи нека много тежа кривична дјела.

"Тужилаштво је сада на потезу и треба да сагледа позадину и крајњу намјеру ових дешавања која се у сваком озбиљнијем уџбенику називају специјалним ратом, обојеном револуцијом, субверзивним дејствима", навео је Ћеранић.

Он је подсјетио да се у Црној Гори води судски процес против појединаца из политичког живота гдје у оптужници као квалификација пише "покушај државног удара".

"Када прочитате шта се заиста дешавало у Црној Гори и због чега су осумњичени ти људи, онда се види да су они фактички у судском процесу због ствари које су покушали да ураде, а то је већ на бањалучкој политичкој сцени", оцијенио је Ћеранић.

Група "Правда за Давида" синоћ је, након одржаног скупа, прекинула концерт Хариса Џиновића.

Полицијски службеници Полицијске управе Бањалука су лишили слободе више лица због чињења прекршаја по Закону о јавном реду и миру, Закону о јавном окупљању и Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, а постоје основи сумње да су извршена и одређена кривична дјела.