latinica  ћирилица
31/12/2018 |  13:19 ⇒ 13:22 | Аутор: РТРС

Полиција више неће дозоволити окупљања групе "Правда за Давида"

Полицијска управа Бањалука наводи у саопштењу да због чињења кривичних дјела и прекршаја током одржавања јавних окупљања групе "Правда за Давида", слиједи прекид и спречавање одржавања истих.
ПУ Бањалука - Фото: РТРС
ПУ БањалукаФото: РТРС

"Полицијски службеници Полицијске управе Бања Лука, због непридржавања обавеза прописаних Законом о јавном окупљању РС, на пријављеном скупу за дан 30.12.2018. године, те чињења прекршаја по Закону о јавном реду и миру, Закону о јавном окупљању и Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ и постојања сумње да су извршена и одређена кривична дјела, лишили су слободе одређени број лица, док се за одређеним бројем лица трага", наводи се у саопштењу.

Како наводе из бањалучке полиције, организатор јавног скупа се није придржавао обавеза прописаних Законом о јавном окупљању РС, те је пријављени јавни скуп, након одржавања на Тргу Крајине, наставио као јавни скуп у покрету, који као такав није био пријављен.

"Организатор јавног окупљања, као и у претходним окупљањима, није испоштовао законом предвиђене обавезе већ је са осталим учесницима кренуо у протестну шетњу градом, при чему је на више локација од стране учесника јавног окупљања извршено више различитих прекршаја, а постоје основи сумње да су извршена и одређена кривична дјела", стоји у саопштењу.

"Учесници јавног окупљања прекинули су и претходно заказан концерт естрадног умјетника Хариса Џиновића, на паркинг простору “Краша“, на начин што су галамом, виком, вријеђањем те оштећењем бине и постављене опреме, онемогућили извођење предвиђеног програма. Због ових дешавања, надлежне градске службе отказале су претходно најављене новогодишње културно-забавне манифестације. Због учесталог нарушавања јавног реда и мира, вршења кривичних дјела, спрјечавања нормалног одвијања саобраћаја те непоштовања Закона о јавном окупљању Републике Српске, сва будућа јавна окупљања групе '"Правда за Давида" ће бити спријечена и прекинута у складу са Законом о јавном окупљању Републике Српске, а учесници таквог јавног окупљања ће бити санкционисани у складу са законом“, наводи се у саопштењу ПУ Бањалука.