latinica  ћирилица
02/01/2019 |  11:32 | Аутор: СРНА

Циљ ефикасна администрација прилагођена потребама грађана

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић истиче да је један од циљева министарства које предводи ефикасна администрација која ће у потпуности бити прилагођена потребама грађана и привреде.
Лејла Решић - Фото: СРНА
Лејла РешићФото: СРНА

"Наш циљ јесте да имамо ефикасне системе у служби грађана и привреде. И у наредној години ћемо инсистирати на овоме", рекла је Решићева у интервјуу Срни и подсјетила да су ради тога у посљедњих годину дана урађене измјене појединих законских рјешења, међу којима Закона о матичним књигама и Закона о општем управном поступку.

Тиме су, каже Решићева, постављени оквири у администрацији за скраћивање рокова да би грађани били максимално укључени у процес доношења рјешења, јер се на тај начин смањује корупција, а управе и локалне самоуправе постају сервис грађана.

"Дакле, мијењамо концепт у коме смо навикли да је администрација сама себи сврха. Наш циљ јесте ефикасна администрација, јер живимо у 21. вијеку, сви имају базе података и нема разлога да тако не буде", сматра Решићева.

Према њеним ријечима, до сада се показало да су начињени велики помаци у ефикасности администрације, али има много простора за побољшање рада.

"Не можемо дозволити да привредници 10 дана траже гдје им се налазе потребни папири, јер тржиште захтијева брзину и ефикасност. Грађани не смију губити вријеме на техничка питања као што је прикупљање потребне документације", додала је Решићева.

Она наглашава да је веома значајно шту су и административни радници из свих локалних заједница прошли идентичне обуке, с циљем да унаприједе рад и ефикасност.

Решићева подсјећа да је у Српској, законом, ограничен број запослених у локалним заједницама и да је заустављено нерационално запошљавање.

Говорећи о Стратегији развоја локалне самоуправе до 2021. године, Решићева је рекла да је овим актом први пут третирано и питање дијаспоре и проширивање међуопштинске сарадње.

"Локалне заједнице су препознале колики је значај наших људи који живе у иностранству. Они могу помоћи локалним заједницама из којих потичу и сигурно су најбољи амабасадори свих нас", сматра Решићева.

Она је оцијенила да је за развој Српске значајно што је формирано и Министарство за међународну сарадњу.

Решићева наводи да ће у 2019. години бити рађено на изради стратегије за национале мањине.

"Имамо савезе и савјете за националне мањине, али цијенимо да је потребан документ у коме ћемо јасно дефинисати све што је важно за национале мањине", рекла је Решићева.

У Републици Српској је, оцјењује Решићева, важно да нека од развијених општина није добила статус изразито неразвијених.

"Важно је што ћемо и наредне године издвојити 300.000 КМ за суфинансирање пројеката које локалне заједнице обезбиједе. Тиме доприносимо побољшању услова живота за грађане локалних заједница", каже Решићева.

На питање каква је сарадња Министарства управе и локалне самоуправе са Савезом општина и градова Републике Српске, Решићева је оцијенила да је квалитетна.

"Савез општина и градова је један од наших најтежих саговорника, али и најквалитенијих. Водећи људи локалних заједница знају шта хоће и важно је што овај савез никада није функицонисао на политички начин, а сваки наш разговор је био конструктиван с циљм изналажења најбољих рјешења", закључила је Решићева.