latinica  ћирилица
04/01/2019 |  13:29 ⇒ 18:13 | Аутор: РТРС

Милић: Јануарске пензије биће увећане за око два одсто

Фонд Пио Републике Српске сумирао је резултате рада у прошлој години и најавио повећање пензија већ у фебруару. Након редовног усклађивања, јануарска пензија требало би да буде већа за два одсто.

2018. година је за Фонд ПИО Републике Српске најуспјешнија година од његовог оснивања.

У прошлој години просјечна пензија за пензионера са 40 година стажа износила је 545 КМ, што је 62 одсто просјечне плате у Српској. Пензије у овој години биће редовне и повећане.

"У фебруару приликом обрачуна јануарксе пензије, доћи ће до усклађивања пензија, односно повећања од два одсто", каже Младен Милић, директор Фонда ПИО Републике Српске.

Фонд ПИО у прошлој години имао је више од 307.000 осигураника и више од 263.000 корисника права на пензију.

Број осигураника јесте рекордан, али је ове године и рекордан приход од доприноса, два и по милиона КМ више у односу на план.

"План за текућу годину је такође већи, реалан је и заснива се на оствареном плану за 2018 годину. Али и на плану Пореске управе и Министартсва финансија да се у 2019. години наплати један дио потраживања не само Фонда ПИО него и буџета Републике Српске, а то су порези, доприноси за здравствену заштиту, дјечију заштиту и друго", наводи Милић.

486 милиона КМ су потраживања Фонда ПИО. Највећи дужници су здравствене установе, а први пут у посљедње три године порасле су и обавезе доприноса самосталних предузетника. У посљедњих пет година пензија је повећана за 20 одсто.