latinica  ћирилица
04/01/2019 |  13:37 ⇒ 05/01/2019 | 09:21 | Аутор: СРНА

Тривићева посјетила православни вртић "Анђелак"

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић посјетила је данас Православни вртић "Анђелак" у Бањалуци, гдје је присуствовала свечаном програму припремљеном поводом најрадоснијег хришћанског празника - Божића.
Бањалука - Тривић -православни вртић "Анђелак" - Фото: СРНА
Бањалука - Тривић -православни вртић "Анђелак"Фото: СРНА

У присуству Тривићеве, њених сарадника, васпитача и свештеника, малишани вртића "Анђелак" прислужили су божићну свијећу, ломили чесницу и пијукали.

Тривићева је оцијенила да је ово прилика за најмлађе да науче да гаје традиционални дух, да знају на чему почивају обичаји, истичући да је Божић сигурно један од празника у којем дјеца уживају и када се васпитачи труде да им што више приближе обичаје и дух православља.

Она је рекла да је бањалучки вртић "Анђелак" само један од вртића који је припремио посебну свечаност поводом обиљежавања највећег хришћанског празника - Божића.

Тривићева је подсјетила да Министарство просвјете и културе Српске, у оквиру своје надлежности регулише и област предшколског васпитања и образовања, обухвата велики број вртића како оних у јавном власништву, тако и приватних који имају једнаке услове.

Она је истакла да подржава комплетан програм и план сваког вртића који се односи на припрему дјеце за живот и кроз основно васпитање и израстање у здраве личности.

Тривићева је нагласила да је ресорно министарство, како би пружило једнаке услове за упис дјеце у предшколске установе, завршило нови правилник о упису дјеце са потешкоћама развоја како би омогућили да и ова дјеца могу да иду у вртић, те да имају здраво дјетињство.

Она је истакла да су буџетом Републике Српске за ову годину планирана средства за инвестиције које се односе на основне и средње школе.

"И даље настављамо инвестирање како у санације, адаптирање, реконструкције, тако и у изградњу школа. Оно што будемо дијелом средстава обезбјеђивали, обезбјеђиваћемо као Влада Републике Српске, а дио средстава ћемо реализовати кроз пројекте енергетске ефикасности и пројекте које будемо радили са међународним организацијама које се искључиво баве инфраструктуром у основном и средњем образовању", појаснила је Тривићева.

Руководилац вртића "Анђелак" Рада Шеранић рекла је новинарима да дјецу у овом вртићу уче дјецу обичајима и традицији српског народа.

Она је истакла да се дјеца радују и са нестрпљењем чекају обиљежавање Божића јер тада припремају свечани програм који се састоји од различитих рецитација, пјесмица и приказивања бројних обичаја који одсликавају богату српску традицију.

"За сваки празник, Божић, Васкрс, Светог Николу, са дјецом припремимо пригодан програм и на тај начин учимо их обичајима", каже Шеранићева.

Шеранићева је рекла да је радост празника данас подијељена са министром просвјете и културе Републике Српске Наталијом Тривић, која је похађала овај вртић.

Она је истакла да вртић "Анђелак" тренутно похађа 56 дјеце, док је капацитет вртића до 60 малишана, услови за рад су одлични, а у вртићу гаје породичне односе, па су дјеца отворена, искрена и пуна љубави.