latinica  ћирилица
04/01/2019 |  16:52 | Аутор: СРНА

Линта: Скандалозна одлука о одликовању мучитељке Срба

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је скандалозном одлуку хрватског предсједника Колинде Грабар Китаровић да уручи орден Тањи Белобрајдић, која је током посљедњег рата у сплитском логору "Лора" мучила и злостављала Србе.
Миодраг Линта (Фото: N1) -
Миодраг Линта (Фото: N1)

Линта подсјећа да је Белобрајдићева у рату била припадник 72. бојне Војне полиције и свакодневно је боравила у Бојно-истражном центру "Лора", поред Сплита.

Он је навео да је "Лора" од 1992. до 1997. године била логор смрти, кроз који је прошло више од 1.000 српских цивила, војника и ратних заробљеника, који су свакодневно страховито психофизички мучени, а најмање 70 логораша убијено.

"Према писаним сједочењима логораша, Тања Белобрајдић која је тада била супруга злогласног команданта логора Томислава Дуића, посебно се истицала у звјерском мучењу Срба: гађала их комадима опеке и дрва, тукла их пендрецима, палицама и разним предметима по рукама, ногама, бубрезима, полним органима и другим дијеловима тијела, пуцала из пиштоља поред њих, гасила цигарете по тијелу и друго", наводи Линта.

Он истиче да наведене чињенице јасно потврђују да је Тања Белобрајдић "посебне заслуге" у рату стекла садистички мучећи Србе и да је то био главни разлог да јој Колинда Грабар Китаровић додијели орден "Ред хрватског тролиста", који је адекватан, будући да је био званични знак домобранства и авијације у злогласној НДХ.

"Дакле, у Хрватској је постало сасвим нормално да ратни злочинци добијају нацифашистичка и друга одликовања", оцијенио је Линта.

Према његовим ријечима, потпуно је јасно да је Китаровићева један од главних заштитика ратних злочинаца, који се славе као хероји и добијају одликовања, јер су допринијели стварању скоро етнички чисте Хрватске чији је темељ злогласна НДХ.