latinica  ћирилица
04/01/2019 |  18:54 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Станивуковићу криви медији

Сузана Радановић, мајка страдалог Давида, саслушана је у Полицијској управи Бањалуке због сумње да је починила кривично дјело неовлашћено прислушкивање и тонско снимање.

Радановићева је навела да је снимак разговора предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика и патолога Жељка Карана добила, да је тај разговор снимљен на јавном мјесту и да се не осјећа кривом.

Истовремено, тужилац Окружног јавног тужилаштва донио је наредбу о спровођењу истраге против посланика ПДП-а Драшка Станивуковића, те наложио хитно поступање у том предмету, сазнаје АТВ.

Истовремено, народни посланик Драшко Станивуковић за наводни медијски линч оптужује нашу телевизију и АТВ, иако су оптужбе да је планирао државни удар долазиле од појединаца из групе Правда за Давида.

Станивуковић је, Јавни медијски сервис Републике Српске и Алетернативну телевизију оптужио за слуганство највећим криминалцима и, како је рекао, лажна извјештавања о догађајима због којих је привођен.

- АТВ и РТРС спочитавају државни удар и упад у институције. Ово је званичан документ гдје се ништа од тога мени не ставља на терет. То је лаж, рекао је Станивуковић.

Прозвана АТВ имао је увид у саслушања у којима је речено да је на састанку у Станивуковићевој кући Жељко Дабић, који је одслужио казну због убистава, предложио да на скуп понесу плинске боце.

План је, наводно, био да их активирају у случају полицијске интервенције. Извјештај са овим подацима који терете Станивуковића и Дабића, преноси АТВ, биће достављен надлежном тужилаштву.

Свједоци кажу да је на истом састанку предлаган и напад на једну од институција Српске. Активиста групе “Правда за Давида” Његош Томић откриo је да је то требало да буде Радио-телевизија Републике Српске.

- Идеја о државном удару, како чујем, тачније не како чујем, знам, је била идеја младог Станивуковића. Каква глупост! Да ли је тај Станивуковић уопште свјестан какву је идеју предложио Давору Драгичевићу?, рекао је Његош Томић, активиста група "Правда за Давида" на Фејсбуку.

Станивуковић се пред камерама РТРС-а и АТВ-а, које оптужује за лажи, заклео да, из поштовања према породици Драгичевић, неће ући у Скупштину. Потом је из скупштинске клупе, нијансирањем појмова, поручивао да су и то обећање медији измислили. Супротно налазима љекара говорио је и да му је полиција повриједила врат. У несагласју су и његова тврдња да је у шетњи био у средини колоне, без жеље да уђе у зграду РТРС-а, и изјава још једног истакнутог активисте Групе, Александра Глувића.

- Разговарао сам јутрос са Драшком. Потврдио ми је његову идеју упада у РТРС, а на питање шта даље, није имао одговор, написао је на Фејсбуку Глувић.

Станивуковић, иако је, према изјавама свједока, учествовао и у припреми и реализацији окупљања, потом и неодобрене шетње, није формалан потписник захтјева за одржавање скупа. Сходно томе, избјегао је суочавање са најављеним обештећењима, која би могла пасти на леђа троје младих особа из његовог окружења. Српски члан Предсједништва БиХ сматра да је суштинска одговорност за кршење закона на Станивуковићу и странци којој припада.

- Очигледно је ПДП иницирао. Немогуће је бјежати од одговорности кад имате ситуацију да је предсједник Градског одбора, у својој кући, организовао људе да упадају у државне институције, сматра Милорад Додик, предсједавајући Предсједништва БиХ.

Из ПДП-а понављају да троје младих организатора скупа нису њихови чланови и истичу да ће их подржати и заштитити, од како кажу, напада СНСД-а.

- Ја поручујем тим младим људима да не брину. Неће ништа успјети од тих оптужби и неће никакви милионски износи бити на њиховим леђима, рекао је Игор Црнадак, посланик ПДП-а у НСРС.

Предсједник Владе Радован Вишковић каже да се дио Групе "Правда за Давида" удаљио од племените намјере откривања околности страдања бањалучког младића и да све чешће испоручује политичке захтјеве. Увјерен је да су нереди данима планирани.

- У нечијој глави су смишљани неки планови да треба заузети Радио-телевизију Републике Српске. Радио и Телевизија су важни стубови Републике Српске и то сви закони третирају као удар на институције, истакао је Вишковић.

Из Савеза логораша поручују да иза непрестаних напада на Полицију Републике Српске стоје политички центри моћи који желе нестанак те важне институције.

- Познато је да је још Педи Ешдаун, као високи представник тражио да поред заједничке војске и министрство унутрашњих послова буде заједничко и мислим да је то и сада покушај, нагласио је Бранислав Дукић, предсједник Савеза логораша Републике Српске.

Предсједник Републичке организације породица погинулих бораца Недељко Митровић изјавио је да разумије емотивна реаговања родитеља који изгубе дјецу, али да ничим не може оправдати злоупотребу трагедије породице Драгичевић посебно испољену на протестима 30. децембра.