latinica  ћирилица
04/01/2019 |  18:59 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Надлежни најављују - ускоро регистар бораца

Годинама најављивани електронски регистар бораца протеклог одбрамбено–отаџбинског рата, према најавама надлежних могао би ускоро да буде завршен.

Један од главних разлога што је Српској тај регистар потребан је неподударање у бројкама између оних који су заправо учествовали у рату и оних који остварују борачка права. Израду електронског регистра подржале су борачке организације, који би, како кажу отклонио бројне нерегуларности.

Електронски регистар бораца биће урађен, бар је тако недавно обећао премијер Српске Радован Вишковић. Испуњење овог обећања очекују у борачкој организацији Републике Српске, гдје сматрају да се напокон треба прећи са прича на дјела. Предсједник ове организације Миломир Савчић сматра да су многи до статуса борца дошли на незаконит начин, и да се та неправда мора исправити.

- На начин да су им издате из овог или оног разлога некакава увјерења која не одражавају стварно стање када се тиче учешће у рату,  поготово времена проведених у зони борбених дејстава, рекао је Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске.

Да постоје неслагања у броју бораца- учесника у одбрамбено отаџбинском рату – и броја оних који данас остварују права борачких категорија, свјесни су у ресорном министарству. Али овај посао неће бити једноставан, поручује министар Душко Милуновић.

- Наша евиденција корисника права не поклапа се са евиденцијом броја бораца. Ми посједујемо, са одређеним дорадама које ћемо да имамо и још надоградњама система и уносом мањег дијела података, ми ћемо такав регистар да имамо, истакао је Милуновић.

Овај посао требало је завршити давно, да се зна ко је рат провео на првим линијама, а ко је био дезертер, категорични су у Удружењу Ветерани Републике Српске.

- Сматрамо да је јавни регистар врло битан јер из јавног регистра очекујемо да неће бити свеједно ономе ко се водио ко је цијели рат био донатор или дезертер. Сада се налази на том списку, да му неће бити једноставно да се појавви јавно његово име као учесника рата, сматра Душко Вукотић, предсједник Удружења "Ветерани републике Српске".

Јавности треба да буде доступан и регистар одређених примања, тврде у БОРС-у, као што је једнократна новчана помоћ, јер та примања увјерени су добијају и они који не заслужују.