latinica  ћирилица
04/01/2019 |  19:16 ⇒ 20:14 | Аутор: РТРС

Да ли регион треба да стријепи од идеје Велике Албаније?

Да ли је укидање границе између Косова и Албаније почетак остварења историјског сна Албанаца - Велике Албаније? Албански премијер, Еди Рама најавио је да је то само почетак и да исто слиједи са Црном Гором, Македонијом и Грчком. Већ је добио подршку македонског премијера, Зорана Заева који каже да би учинио исто.

У новогодишњој честитики, Еди Рама открио је, чини се и новогодишњу жељу. А то је - Велика Албанија.

Чињеница је да нигдје не спомиње отварање граница и са Србијом и Бугарском. Македонски премијер, који је албанској мањини у својој земљи, језик већ прогласио другим службеним, данас је ипак, исправио своју изјаву тврдећи да је мислио на све земље регије.

"Мислио сам на све границе у регији по принципу Европске уније којом тежимо", рекао је Зоран Заев, премијер Македоније.

У Београду, међутим, другачије читају Рамину поруку и наводе да није примјерено да Европа ћути или се прави да не види шта се дешава.

"Европа и цијели свијет ћуте на формирање велике Албаније и праве се да не виде какво се зло спрема. Велика Албанија се не може створити, а да не изазове сукобе на читавом Балкану, не само са Србијом и Србима", наглашава Александар Вулин, министар одбране Србије.

Милован Дрецун, предсједник Одбора за Космет у Скупштини Србије истакао је да је очигледно да Приштина има подршку за уједињење.

Предсједник Србије, Александар Вучић, раније је изјавио да се иза увођења такси све вријеме крио план Приштине за уједињење са Албанијом тако што ће међународну заједницу ставити пред свршен чин. Проширење на остале земље са албанским становништвом је други дио плана каже премијерка Србије, Ана Брнабић.

"Чини ми се да ће они покушати да се извуку на иницијативу коју је управо предсједник Србије Александар Вучић ставио на сто, а то је да имамо једну царинску унију, да имамо повезани Балкан због економског раста, указује да су очигледно "границе на столу". Питање граница могло је да буде на столу прије десет година, а сада не може. Сада имамо да за неке могу да буду, а за Републику Српску не могу", навела је Брнабићева.

Албанци су међутим увјерени у рјешавање свог националног питања, бар када је у питању српска територија на коју претендују - Косово.

Косовски предсједник, Хашим Тачи наводи да ће 2019. бити година узајамног признања са Србијом.