latinica  ћирилица
04/01/2019 |  20:53 ⇒ 20:58 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј отворио "Божићно сеоце"

Његова светост патријарх српски Иринеј отворио је вечерас манифестацију "Божићно сеоце" испред Храма Светог Саве у Београду, гдје ће до 28. јануара бити организоване позоришне представе, изложбе, концерти и пројекције филмова.
Београд: "Божићно сеоце" - Фото: СРНА
Београд: "Божићно сеоце"Фото: СРНА

Обраћајући се окупљенима, патријарх Иринеј истакао је да је "Божићно сеоце" дивна припрема за најрадоснији празник, која ће посебно обрадовати дјецу.

"Све вас поздрављам миром и благословом Божјим са жељом да Божић који је пред нама прославимо као православни хришћани, да се заједнички помолимо новорођеном Спаситељу да нам дарује љубав мир и слогу, граду Београду, нашем народу и свим људима света, посебно људима добре воље", рекао је патријарх Иринеј.

Српски патријарх је истакао да је Рођење Христово једини велики догађај.

"Некада нас Господ благослови и дарује нам мир, слогу и љубав, оно што нам је данас најпотребније и за чим, верујем, сви ми и многи са нама жуде и желе тај дар и благослов Божји. Све вас поздрављам срдачним поздравом `Мир Божји, Христос се роди!`", рекао је патријарх Иринеј.

На отварању манифестације, којој су присуствовали и предсједник Скупштине Србије Маја Гојковић и представници Владе Србије, наступили су и Репрезентативни оркестар Полиције и оркестар Гарде Војске Србије, а затим је услиједио концерт Александра Сање Илића и "Балканике".

Патријарх Иринеј је претходно у крипти Храма Светог Саве подијелио пакетиће које је добило 250 малишана без родитељског старања из Центра за заштиту дјеце и одојчади у Звечанској, дјеца са посебним потребама из београдских основних школа "Драган Херцог" и "Др Миодраг Матић", те дјеца из инклузивног хора "Исон" из Новог Сада.

Пакетиће је обезбиједила хуманитрна организација "Наши Срби" /Оур Сребс/ из Чикага.

Током трајања манифестације, посјетиоци ће свакодневно моћи да уживају у наступима дјечјих и црквених хорова, да се провозају фијакером око самог Храма, да присуствују промоцији књига, музичком и драмском програму на бини, те да купе сувенире и друге празничне занимације на постављеним кућицама.

Прекопута бине за концерте, постављени су "Распјевана јелка" испод које ће дјеца из основних и средњих школа свакодневно изводити божићне и новогодишње пјесме, те божићне јасле са призором рођења Исуса Христа.

На Бадње вече, у недјељу, 6. јануара, од 16.00 часова биће организовано налагање бадњака, а на Божић у 11.30 часова ломиће се чесница у организацији Уније пекара Србије.

За дочек православне Нове године испред Храма Светог Саве, осим разноврсног музичког програмом, биће организован и ватромет.

Током манифестације испред Храма Светог Саве наступиће бројни музичари међу којима Јелена Томашевић, Сергеј Ћетковић, Александра Радовић, Владо Георгиев, Лена Ковачевић, Душан Свилар и "Неверне бебе".