latinica  ћирилица
05/01/2019 |  10:38 ⇒ 06/01/2019 | 07:51 | Аутор: РТРС

Српска на добром путу и сигурним кораком иде у будућност

Република Српска је на добром путу и сигурним кораком иде у будућност, рекла је у интервјуу за Глас Српске предсједница Жељка Цвијановић.

Каже, да је наша обавеза да Српску штитимо, чувамо, јачамо њене институције и сваке године достојанствено обиљежавамо 9. јануар. Сматра да је најважније да 27. рођендан, Република дочекује политички и економски стабилна. То доказује формирање власти и усвајање буџета, што, подсјећа, није успјела ни Федерација ни ниво БиХ.

Дан Републике, 9.јануар, има огромну историјску улогу, каже предсједница Жељка Цвијановић. Подсјећа, да је Српска настала прије Дејтона и тако унијела своју сувереност и територију у Дејтонски споразум, што је позадина напада и оспоравања овог датума.

- У БиХ постоји потреба да се напада Српска, али ћемо као и до сада бранити дан свог рођења. Прослава ће бити прожета елементима кроз које ћемо рећи да смо поносни и вјечни што је и мото овогодишње манифестације. Фокус ћемо ставити на идентитет и понос због њега, те на будућност и спремност да тим путем идемо храбро. Стално морамо да имамо на уму оне који су је стварали, који су животе и дијелове тијела уткали у њене темеље,који су доносили храбре политичке одлуке да би могла да функционише и да се одупре изазовима и нападима - напомиње Цвијановићева.

Она каже да у будућности Републику Српску види стабилнију и свјеснију себе, капацитета и потенцијала. Кључна улога предсједнице, сматра јесте јачање међуинституционалне сарадње.Такође и да иницира ствари и програме с циљем боље демографске слике, повећање броја радних мјеста и школовање кадрова. Мишљења да је експозе премијера амбициозан, али реалан и вјерује да ће зацртано бити и остварено.

- Постигли смо добру основу за кретање на путу ка модерној и снажној Републици у којој ће бити више радних мјеста, већа безбједност и друге ствари које видим као приоритет. Олакшавајућа околност је што у овом мандату српски представници у Сарајеву долазе из странака које су формирале власт у Републици Српској.Међутим, видљиво је да постоје намјере да буде блокиран процес формирања власти на нивоу БиХ. Људима у политичком Сарајеву, превасходно у бошњачким политичким партијама не одговоара да дође нова гарнитура из Републике Српске - истиче Цвијановићева.

Предсједница Цвијановић каже да јој је драго што руски предсједник Владимир Путин долази у Србију. Подсјећа да и Република Српска има добре односе са Русијом.

- Русија нам је веома блиска ,али то никада није користила да би нас било чиме условљавала или наметала.Досљедно су бранили ставове онога што је саткано Дејтонским споразумом - поручује предсједница Српске.

Ни Србија се није мијешала у унутрашња питања Српске, а имала је слуха да реализује многе пројекте, каже Цвијановићева. Зато ће сарадња поручује и убудуће бити настављена и унапређена. Заједничка сједница двије владе требало би буде одржана у фебруару када ће се ићи у конкретизацију већ започетих пројеката у енергетици.