latinica  ћирилица
05/01/2019 |  13:01 ⇒ 13:45 | Аутор: РТС

Патријарх Вартоломеј потписао декрет о независности украјинске цркве

Васељенски патријарх Вартоломеј потписао је декрет за независност украјинске православне цркве. Молебану у Истанбулу присуствовао је украјински предсједник Петро Порошенко.
Патријарх Вартоломеј (фото:rs.sputniknews.com) -
Патријарх Вартоломеј (фото:rs.sputniknews.com)

"Томос", црквени акт који гарантује аутокефалност, потписао је васељенски патријарх на служби са поглаваром украјинске цркве митрополитом Епифанијем у Катедрали Светог Ђорђа у Истанбулу.

Прије него што је документ потписан, одржан је молебан којем су присуствовали и украјински званичници, на челу са предсједником Петром Порошенком који је у Истанбулу у пратњи своје супруге.

Након тога, патријарх Вартоломеј угостио је у својој резиденцији госте из Украјине.

Цариградска патријаршија је у октобру саопштила да ће цркви у Украјини дозволити аутокефалност, односно независност у односу на Руску православну цркву.

Тада је саопштено да је укинута одлука из 1686. године, по којој је Московској патријаршији предата Кијевска митрополија.

Украјина је прошлог мјесеца изабрала 39-годишњег митрополита Епифанија на чело нове цркве.

Овај потез је украјински предсједник Петро Порошенко упоредио са украјинским референдумом за независност од Совјетског Савеза 1991. године.

Патријарх московски и целе Русије Кирил упозорио је прошлог мјесеца да формирање аутокефалне цркве у Украјини и "прогон канонске украјинске православне цркве" може да доведе до опасних посљедица по цио свијет.