latinica  ћирилица
07/01/2019 |  10:39 ⇒ 21:37 | Аутор: СРНА

Приоритети - енергетски сектор и путна инфраструктура

Већ постоје понуђачи који су спремни да хидроелектране "Бук Бијела" и "Дабар" саграде за три године и ставе на мрежу "Електропривреде Српске"... Потребно је почети са сукцесивним рјешавањем неуралгичних тачака попут дионице Брод на Дрини-Тјентиште и од Зворника према Власеници и Хан Пијеску... Ране од НАТО бомбардовања не могу се избрисати гумицом, оне су вјечне...

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић најавио је да ће 11. јануара у Београду разговарати са предсједником и премијером Србије Александром Вучићем и Аном Брнабић о изградњи двије хидроелектране на Дрини - Фоча и Паунци, које би заједно требало да граде електропривреде Српске и Србије.

"Мој фокус рада у наредном периоду биће усмјерен на то да што прије дођемо до већих инвестиција у енергетском сектору и путној инфраструктури. Ту, прије свега, мислим на расписивање јавног позива за избор извођача за изградњу хидроелектрана `Дабар` и `Бук Бијела` и наставак изградње ауто-пута од Добоја, преко Вукосавља, Брчког и Бијељине према Рачи. То је оно на чему ћу инсистирати, јер само таквим активностима можемо направити бољитак за све нас у Републици Српској која ће се показати као мјесто пожељно за живот, а не да људи напуштају ове просторе", истакао је Вишковић у интервјуу Срни.

Он је навео да већ постоје понуђачи који су спремни да хидроелектране "Бук Бијела" и "Дабар" саграде за три године и ставе на мрежу "Електропривреде Српске".

"За ове производне објекте имамо обезбијеђена финансијска средства, а није нам проблем ни кредитно задужење јер има кредитора који се утркују да финансирају њихову изградњу са грејс периодом колико траје градња, тако да би те кредите почели враћати када почне производња. Тај производ је еколошки чист, `зелена енергија` и нема ниједне препреке за његов пласман на европско тржиште", истакао је Вишковић.

Са друге стране, каже премијер Српске у интервјуу Срни, сваки тај енергетски пројекат требало би да запосли неколико стотина радника са просјечном платом која је већа од просјека у неким другим дјелатностима.

"Такву прилику не смијемо да пропустимо, јер реални сектор треба да оживимо. На тај начин зауставићемо и одлазак наших људи, дати им радна мјеста и солидна примања. Ти људи ће својим радом да стварају производ који треба цијелој Европи, а сировина је непресушна јер Дрина тече и тече", рекао је Вишковић.

Он је навео да већ постоји одлука да у фебруару или марту буду расписани тендери за понуђаче за изградњу хидроелектране "Дабар".

Подсјетивши да је хидроелектрана "Бук Бијела" пројекат о којем се говори 50 и више година, те да даље од приче ништа није урађено, Вишковић је рекао да ће он и Влада Српске истрајати на том пројекту и неће дозволити да остане само на причи.

"Имамо све дозволе за изградњу електране капацитета 93,5 мегавата, која је у потпуности у границама Републике Српске и нећемо зависити од било кога. О њеној градњи и судбини одлучује самостално Српска. Градићемо електрану у датом капацитету у границама и надлежности Републике Српске и надам се да ће тенедер за понуђаче бити расписан половином ове године", истакао је Вишковић.

Он је навео да је циљ Владе Републике Српске у наредном периоду да максимално, колико је то могуће, помогне реални сектор у смислу да се донесу неке олакшице како би могле да буду повећане плате и да би тај сектор постао занимљивији и привилачнији за запошљавање.

Вишковић је нагласио да је осим мјера Владе потребно и да пословна заједница покаже дозу разумијевања, у смислу не само да подрже и прате рад Владе, већ да и они издвоје одређена средства из своје добити, те да се заједничким снагама ради на унапређењу реалног сектора.

ПОТРЕБНА ИЗГРАДЊА БРЗЕ ЦЕСТЕ НА ПУТНИМ ПРАВЦИМА ВАРДИШТЕ-ИСТОЧНО САРАЈЕВО И БИЈЕЉИНА-ИСТОЧНО САРАЈЕВО

Говорећи о путној инфраструктури, Вишковић је оцијенио да су Републици Српској потребне брзе цесте од Вардишта, преко Рогатице и Пала до Источног Сарајева и од Бијељине преко Зворника, Милића и Хан Пијеска, Источног Сарајева па све до Требиња.

"Уз те брзе цесте, изградњом дијела ауто-пута од Добоја према Рачи, ми би заокружили комплетну Републику Српску са становишта путне инфраструктуре", рекао је премијер Српске.

Према његовом мишљењу, све потребе Републике Српске у наредних 20 и више година на потезима Вардише-Источно Сарајево и Бијељина-Источно Сарајево могу задовољити брзе цесте, а не ауто-путеви.

"Разлика је мала у изградњи брзе цесте и ауто-пута, гледајући финансијску страну, али имамо други проблем - путарине које се не наплаћују на брзим цестама што многе одвлачи на страну да и на овим дионицима треба градити ауто-путеве. То су ствари за озбиљне анализе и надам се да ћемо брзо доћи до студија изводљивости гдје ће струка рећи шта је оправданије, али ја сам мишљења да у овом моменту бар у источном дијелу Републике наше потребе могу задовољити брзе цесте", појаснио је Вишковић.

Наводећи да су то све велики пројекти који не могу бити реализовани у једном мандату, Вишковић је рекао да се може почети са рјешавањем неуралгичних тачака и навео примјер дионице од Брода на Дрини до Тјентишта коју треба хитно рјешавати, као и дионицу од Зворника према Власеници и Хан Пијеску.

Он је оцијенио да треба сукцесивно рјешавати најгоре дионице како би за десет и више година дошли у позицију да се састави комплетна траса и да се добије брза цеста од Бијељине преко Источног Сарајева до Требиња.

"Сваке године морамо рјешавати једну по једну дионицу и отклањати проблеме, јер кад би ријешили тај проблем од Брода на Дрини до Тјентишта ми би трасу пута од Фоче до Требиња направили више него пристојном за саобраћај", истакао је Вишковић.

САЧУВАТИ СТАБИЛНОСТ СРПСКЕ И ЊЕНИХ ИНСТИТУЦИЈА ЈЕ СТАЛНИ ИЗАЗОВ

На питање шта је највећи изазов за Владу Републике Српске у предстојећем периоду, Вишковић је рекао да је очување стабилности Републике Српске и њених институција стални изазов, јер је Српска увијек у фокусу интересовања разних свјетских "душебрижника", али и оних у самој БиХ.

"Сигуран сам да ни чињеница да је власт у Републици Српској формирана у рекордном року, мјесец, два након избора, не одговара неким центрима моћи. Све институције Српске нормално функционишу, што није случај са ФБиХ и нивоом БиХ, и наравно да то многима не одговара", истакао је Вишковић.

Он је нагласио да је приоритет не само Владе, већ и цијеле Републике Српске да се сачувају њене институције и да се настави са економским развојем како би што прије достигли раст бруто домаћег производа /БДП/ и стигли до свог циља који је већ раније промовисан а то је да почетком идуће године просјечна плата буде 1.000 КМ, а раст БДП-а већи од четири одсто.

"Да би то постигли морамо кренути у инвестиционе циклусе и запослити нашу оперативу и наше људе, јер само инвестицијама можемо постићи напредак. Све мјере које су креиране кроз експозе и кроз економске политике иду у правцу јачања Републике Српске, њених институција и стварања услова за бољи живот грађана", истакао је Вишковић у интервјуу Срни.

Он је најавио да ће Влада наставити да прати рад јавних предузећа и да њега као премијера интересују само резултати рада.

"Мене и Владу интересује да наша стратешка предузећа постану предузећа која ће доносити додатна средства у Буџет, а не да буду на нули или чак у минусу. Руководства тих предузећа штитиће само резултати рада а никаква страначка припадност и они који буду имали резултате не треба да брину", рекао је Вишковић.

Он је додао да је свим садашњим вршиоцима дужности директора јавних предузећа дат рок од мјесец дана да сачине приједлог мјера с циљем побољшања пословања и с њима ће, послије божићних празника, бити обављен други круг разговора када ће бити сагледани ти приједлози мјера за превазилажење проблема.

"Када Влада да сагласност на те мјере, поново ћемо им дати неки разуман рок, а то неће бити ни годину, двије, три, већ много мање како би утврдили да ли је њима заиста циљ да поправе стања у тим предузећима или су приједлог правили само због приједлога. Мора се увести ред у сва јавна предузећа да би Република Српска могла да иде напријед у економском смислу, јер држава није непресушни извор новца па да се тек тако `крпе рупе` нечијег нерада", поручио је Вишковић.

Он је рекао да за све планиране активности има подршку предсједника Републике Жељке Цвијановић и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

"Дио смо истог тима и ова влада на чијем сам челу јесте влада континуитета и све оно што је добро радио претходни кабинет наставићемо и ми, а оно што треба поправљати - поправљаћемо. Пред нама има доста посла и урадићемо све да остваримо резултате", рекао је Вишковић.

ПОСЉЕДИЦЕ НАТО АГРЕСИЈЕ НА СРПСКУ СУ ВЈЕЧНЕ

Предсједник Владе подржао је иницијативу Новинске агенције Републике Српске - СРНА о обиљежавању дана жртава НАТО агресије, нагласивши да је то одлична идеја и да тај дан треба уврстити у календар обиљежавања значајних датума.

"Моје мишљење је да дан када је почела НАТО агресија и прва бомбардовања Републике Српске треба узети као датум обиљежавања тог тешког злочина који је почињен над српским народом и нашом Републиком. Иницијатива СРНЕ ће имати подршку и Владе и мене лично, јер је то одлична идеја, а и сам био судионик тих дешавања на Хан Пијеску.

Нажалост, и дан данас велики број нашег народа трпи огромне посљедице НАТО бомбардовања, све више људи и дјеце је обољело од најтежих болести и најмање што можемо учинити јесте да обиљежимо тај дан", рекао је Вишковић.

Он је додао да је потребно једну такву иницијативу подржати и с обзиром на чињеницу да се, послије свега, БиХ покушава на мала врата увући у тај војни савез.

"Република Српска има свој став када је ријеч о НАТО интеграцијама и он је свима познат, а имамо и Резолуцију о војној неутралности која је усвојена у Народној скупштини. Упркос чињеници да је пола БиХ против НАТО интеграција, ипак се лобира да се БиХ укључи у НАТО. То је разлог више да почнемо да обиљежавамо дан када је почела НАТО агресија на Српску, када је овај недужни малобројни народ био изложен бомбама са осиромашеним уранијумом и невиђеном злочину. Наше ране су још свјеже, тешко да ће икада зацијелити и оне не могу бити избрисане из сјећања тек тако, једном гумицом", поручио је премијер Српске.

Он је додао да српски народ и Република Српска сигурно не могу у свом срцу и својој души преломити и прихватити да буду дио НАТО савеза који је починио злочин чије ће посљедице осјећати још десетинама година.

САМО ЈЕДИНСТВЕНИ МОЖЕМО ОЧУВАТИ РЕПУБЛИКУ

У сусрет обиљежавању 9. јануара, Дана Републике, предсједник Владе поручио је да само јединствени можемо очувати Републику Српску која је гарант опстанка српског народа на овом простору и која му може омогућити живот достојан човјека.

"Сваки грађанин Републике Српске мора учинити све да сачувамо Републику и њене институције а то можемо само када смо јединствени и уједињени на том путу. Ми смо у Републици Српској заштићени својом територијом и она је гарант нашег битисања и зато 9. јануар треба да буде уписан црвеним словом у наше календаре и да се слави наредних стотину и више година", рекао је Вишковић.

Он је нагласио да нико од грађана Српске не смије да падне под утицај оних који сва дешавања у Бањалуци у протеклих неколико дана користе за урушавање институција Српске, прије свега Министарства унутрашњих послова.

"Позивам грађане да не насједну на причу да треба јуришати на полицију Републике Српске. Многи су већ заборавили да смо 2006. године водили тешку борбу за њено очување, што смо уз велики напор и успјели. Сада нам се из политичког Сарајева поново покушава сервирати прича о потреби стварања `заједничке полиције БиХ` и укидању полиције Републике Српске. Чак и један члан Предсједништва БиХ нам шаље поруку да треба укинути полицију Српске, а ми му можемо само поручити да нико неће укинути нашу полицију, прије ћемо ми укинути Предсједништво БиХ него они полицију Републике Српске", истакао је Вишковић.

Он је подсјетио да су многи дали своје животе за Републику Српску, многи су остали без дијелова тијела, многи су изгубили најмилије у протеклом рату и с тога не треба насједати на провокације појединица.

"Из свих тих искушења треба да изаћемо јачи и јединственији и да 9. јануар сваке године обиљежавамо још љепше, свечаније и величанственије", поручио је у интервјуу Срни предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.