latinica  ћирилица
07/01/2019 |  16:19 | Аутор: СРНА

Трговина људима све "ужаснија" у зонама сукоба

Трговина људима постаје све "ужаснија" у зонама сукоба гдје оружане групе држе жене као сексуалне робове и користе дјецу војнике за ширење страха, саопштиле су данас УН.
УН - Фото: REUTERS
УНФото: REUTERS

У глобалном извјештају о трговини људима који је данас у Бечу представила Канцеларија УН за борбу против наркотика и организованог криминала /УНОДЦ/ наводи се да милитанти користе различите методе, од присилног удавања дјевојчица до тјерања дјечака да чисте и кувају. Милитанти користе трафикинг као средство јачања контроле у подручјима гдје влада безакоње, наводи се у извјештају.

Исти извор наводи да су познати случајеви кориштења дјеце као војника и бомбаша у државама као што су Колумбија и Нигерија, те сексуално поробљавање жена припадника народа Јазида у Ираку и Сирији.

Међутим, полиција и правосуђе нису опремљени да рјешавају проблеме регрутовања и експлоатације дјеце, док је глобална осуда трговаца људима на ниском нивоу, наводи се на сајту УНОДЦА.

"Трговина људима је у основи већине оружаних сукоба. У ситуацијама које карактеришу насиље, бруталност и присила трговци људима могу да дјелују скоро потпуно некажњено", рекао је Јури Федотов, директор УНОДЦ-а.

Он је додао да је поробљавање дјеце и људи у различитим облицима, као и сексуално ропство, попримило страшне димензије и да терористи то користе за ширење страха и регрутовање нових чланова.

Око 40 милиона људи широм свијета живи у неком односу ропства, или присилно раде или су присилним браковима, или је ријеч о сексуалном робљу, саопштила је раније Међународна организација рада.