latinica  ћирилица
09/01/2019 |  19:37 ⇒ 10/01/2019 | 12:06 | Аутор: РТРС

Поносна и вјечна, Српска изнад свега

Поносна и вјечна, Српска мора да буде изнад свега, најважнији политички и сваки други приоритет, јер без ње нема ни слободе ни будућности, поручила је предсједница Жељка Цвијановић, на свечаној академији поводом Дана Републике. Каже да је Република Српска обавеза за све нас, да не одустанемо од својих увјерења. Бројни гости који су данас дошли у Бањалуку доказ су њеног постојања, достојанства и вјечности.

Двије химне и јединствена порука: Поносна и вјечна. На рођендану Републике Српске данас се окупио велики број званица: високи политички функционери из Српске, Србије, БиХ, амбасадори, представници вјерских заједница дошли су на свечану академију да увеличају прославу 9. јанура, Дана Републике. Српска слави у миру и слободи, снажнија него раније, свјеснија себе и важности свог очувања, одлучна да храбро корача у будућност поручује предсједница Жељка Цвијановић.

"Највише смо загледани у будућност, Републику Српску желимо да градимо као модерно, динамично друштво које се убрзано развија, са израженом пословном иницијативом, али и друштвеном одговорношћу. Градимо је као друштво у којем станују социјална правда и правна држава", истакла је Цвијановићева.

Прославом 27. рођендана, Република Српска је показала своју, али и моћ својих институција, сматра предсједник Владе Радован Вишковић. Једино је Српска, сматра он, гарант опстанка Срба на просторима БиХ, земље које, како каже, нема без Републике Српске.

“Већина политика из Сарајева иде у правцу умањивања Републике Српске. На данашњи дан желим да их подсјетим – што више оспоравају Републику Српску то праве мању БиХ за све њене грађане", рекао је премијер Вишковић.

Нико више не може да оспори постојање Републике Српске и нико не може забранити да прославља свој рођендан, нагласио је предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић.

"Република Српска је република која траје пуних 27 година. То је много више него што су опстајале неке државе на овим просторима. а знамо да је овај простор оптерећен многим стварима, између осталог и границама које су врло често мијењане", нагласио је Чубриловић.

Соња Караџић, потпредсједница НСРС рекла је да је 9. јануар дан око којег морамо сви да се сложимо чак, истакла је, и ако се политички, културолошки или на било који други начин не слажемо.

Двадесет седми рођендан Српске, обиљежен је на понос свих њених грађна који су у њено стварање уложили љубав и вољу, истакао је предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик. Српска је, каже, показала да може да се развија, да све више постаје држава без порука мржње.

"Радујем се и поносан сам на Републику у којој нема ексцеса мотивисаних етничким припадностима и радостан сам јер је Република Српска издржала озбиљан напор да буде уништена претходних година од стране бјелосвјетских идеологија које су сматрале да треба да се укину државе, а не да се државе стварају", нагласио је Додик.

Србија и Република Српска имају заједнички интерес, истакла је премијерка Ана Брнабић. Поручује да су мостови које Србија гради према Српској, мостови и према БиХ.

"Србија ће поштовати Дејтонски споразум, како би Република Српска уживала слободу. Србија ће поштовати сваку одлуку коју концезусум донесу сва три народа БиХ, али ћемо се увијек највише бринути о српском народу, што је и сасвим природно. Мостови које градимо према Српској су мостови према БиХ. Јачаћемо везе преко културе, образовања", додала је она.

Александар Вулин, министар одбране Србије, истакао је да постојање Републике Српске гарантује да ће Срби живјети на овим просторима мирно и слободно, како треба и како заслужују.

"Република Српска Републику Српску доживљава као свој спољнополитићки приоритет. Свака наша акција, свака наша одлука увијек је везана са тим како ће се она односити на Републику Српску", истакао је Вулин.

Уз госте из Београда, на свечаности поводом Дана Републике у Бањалуци, били су и гости из јужне српске покрајине. Политички представници Срба на Космету заједно са делегацијом Одбора за помоћ Србима Косова и Метохије, положли су вијенац на Спомик 12 беба.

Игор Симић, посланик Српске листе у Скупштини самопроглашеног Косова, нагласио је да Дан Републике Српске и стварање Републике Српске јесте највећа побједа српског народа након Другог свјетског рата.

Колоне и гости на улазу у Административни центар Владе гдје је организован свечани пријем, сагласни су многи, говори колико је Република Српска цијењена. Бивши предсједник Драган Чавић сматра да и у будуће треба политички бранити Републику Српску, али је и економски развијати.

Бивши предсједник Драган Чавић сматра да и у будуће треба политички бранити Републику Српску, али је и економски развијати.

"Развој, образовање и економија су кључни приоритети који ће нас као народ учувати на овим просторима", истакао је Чавић. 

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов изјавио је да је Дан Републике Српске празник успјешног дијела БиХ који се развија у свим областима - у економији, култури, образовању.

"Драго ми је да Русија има пријатељске односе са Републиком Српском и увјерен сам да ти односи имају најбољу будућност", рекао је Иванцов новинарима након пријема у Администратувном центру Владе Републике Српске поводом прославе Дана Републике.

Свечаном пријему у Административном центру Владе Републике Српске присуствовао је и амбасадор Републике Хрватске у БиХ Иван дел Векио.

Колико је Република Српска поносна и вјечна, али колико и сеже у прошлост, показано је у драмском дијелу свечане академије.