latinica  ћирилица
09/01/2019 |  13:48 ⇒ 16:08 | Аутор: РТРС

Свечана академија поводом 9. јануара - Без Републике Српске нема ни БиХ (ВИДЕО)

У Спортској дворани "Борик" у Бањалуци одржана је Свечана академија поводом 9.јануара - Дана Републике Српске.
Свечана академија - Фото: Тwitter
Свечана академијаФото: Тwitter

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је, на Свечаној академији, да без Републике Српске нема ни БиХ.

"Република Српска данас прославља свој 27. рођендан у миру и слободи, поносна и вјечна баш онако каако то каже и централна порука којом обиљежавамо дан наше Републике. У њој је саткана наша прошлост, наш идентитет, у њој живимо своји на своме. Република Српска је обавеза за све нас да не одустанемо од својих увјерења. Живјећи наше свакодневне животе не смијемо изгубити идеју стварања Републике Српске и жртве која је дата за њу", поручила је Цвијановићева.

Премијерка Србије Ана Брнабић истакла је да Реублика Српска и Србија имају заједнички интерес.

"Србија ће поштовати Дејтонски споразум, како би Република Српска уживала слободу. Србија ће поштовати сваку одлуку коју концезусум донесу сва три народа БиХ, али ћемо се увијек највише бринути о српском народу, што је и сасвим природно. Мостови које градимо према Српској су мостови према БиХ. Јачаћемо везе преко културе, образовања", додала је она.

Предсједник Матице Српске професор др Драган Станић, на свечаној академији. подсјетио је на страдања Срба у протеклом рату и рекао да је Република Српска једино добро што је из тога рођено.

У културно-умјетничком програму учествују Симфонијски оркестар Академије универзитета у Бањалуци, Оркестар МУП-а Српске, Српско црквено пјевачко друштво "Србадија" из Бијељине, Женски камерни хор "Бањалучанке", Хор "Кастратоника" из Бањалуке, Етно група "Траг" из Лакташа, Плесни студио "Поинт" из Бањалуке, глумци, солисти и дјеца солисти.

Свечаној академији присуствовали су предсједница Републике Жељка Цвијановић, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и премијер Српске Радован Вишковић, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, премијер Србије Ана Брнабић, те многобројни званичници и гости.