latinica  ћирилица
11/01/2019 |  08:14 | Аутор: СРНА

Вашингтон не одустаје од санкција Москви

САД ће наставити са спровођењем оштре политике санкција против Русије, изјавио је амерички министар финансија Стивен Мнучин.
САД - Русија (фото: geopoliticsmadesuper.com) -
САД - Русија (фото: geopoliticsmadesuper.com)

Он је новинарима, након обраћања члановима Представничког дома САД, рекао да је тренутна америчка администрација оштрија према Русији и да је увела више санкција Москви него раније, те да ће наставити истим путем.

"Министарство финансија САД донијело је најбољу процјену у спровођењу закона и правила, како би имало за Вашингтон ефикасне програме санкција", истакао је Мнучин.

Изјаве Мнучина представљају одговор на забринутост чланова Конгреса због укидања санкција компанијама повезаним са руским бизнисменом Олегом Дерипаском.

Високи званичници администрације САД су у посљедњих неколико мјесеци у више наврата напоменули да ће и даље инсистирати на увођењу више санкција против Русије.

Америчке власти су 6. априла 2018. године увеле санкције против неколико руских званичника, бизнисмена и компанија, међу којима је и Дерипаска.

Санкцијама је предвиђено замрзавање имовине у САД и забрана држављанима САД да послују са компанијама уврштеним на листу санкција, подсјетио је ТАСС.

Министарство финансија дало је америчким инвеститорима рок до 7. маја да прода дионице и обвезнице ових компанија, а до јуна да постепено оконча пословање или постојеће уговоре са овим предузећима, али је крајњи рок од тада више пута помјерен.