latinica  ћирилица
13/01/2019 |  08:24 ⇒ 21:31 | Аутор: СРНА

Организован дочек православне Нове године широм Српске

Православни вјерници вечерас обиљежавају Нову године по јулијанском календару. Многе општине и градови у Републици Српској организују дочек на отвореном.
Храм Христа Спаситеља - Фото: РТРС
Храм Христа СпаситељаФото: РТРС

У порти Храма Христа Спаситеља у Бањалуци вечерас ће бити организован дочек православне Нове године.

У програму, који почиње у 20.30 часова, наступиће етно-група "Траг" и њихови гости - дјеца из Центра за предшколско васпитање и образовање, односно вртића "Маслачак", те малишани из Ансамбла народних игара и пјесама "Веселин Маслеша".

Током вечери наступиће и хор Градског позоришта "Јазавац" и Градски тамбурашки оркестар.

Тачно у поноћ предвиђен је молебан поводом православне Нове године, односно Нове године према јулијанском календару.

Дочек Нове године по Jулијанском календару, на подручју приједорске регије, на отвореном биће организован само у Новом Граду.

Новљане и све они који дођу у Нови Град забављаће пјевачи Љубо Перућица и Ивана Костов, а општина Нови Град побринула се и за кувано вино, а тачно у поноћ небо ће обасјати ватромет.

На Тргу слободе у Требињу вечерас ће бити организован дочек православне Нове године. На дочеку, који организују требињска Туристичка организација и град Требиње, наступиће поп пјевачица Ана Кокић.

Самостални стручни сарадник у Туристичкој организацији Требиње Жарко Вицо рекао је да се и овог викенда у Требињу очекује велики број гостију, посебно након успјешно организованог дочека међународне Нове године на отвореном, када је наступио Џенан Лончаревић.

"Ово је само по себи јединствен амбијент. Чувени требињски платани су мјесто гдје је загарантована добра забава", рекао је Вицо.

Вршилац дужности градоначелника Требиње Мирко Ћурић рекао је да ће ово омогућити да се туристичка сезона у граду прошири и изван љетних мјесеци.

Дочек православне Нове године биће организован вечерас у Добоју, Теслићу и Станарима.

Почетак програма у новогодишњој ноћи на градском тргу у Добоју предвиђен је за 20.00 часова, а од 21.00 час планирана је поздравна ријеч организатора.

Грађане ће од 21.30 до 23.00 часа забављати "Ритам бенд", а потом је предвиђен наступ пјевача Радета Лацковића. За најмлађе је обезбијеђено фотографисање са Дједа Мразом, а у поноћ је предвиђен ватромет.

За дочек православне Нове године у Теслићу ће наступити група "Галија", а у Станарима "Гоци бенд".

У Источном Новом Сарајеву вечерас ће бити организован дочек православне Нове године. На дочеку на отвореној сцени у Спасовданској улици наступиће група "Легенде", а за посјетиоце ће традиционално бити служено бесплатно кувано вино, најављено је из општине Источно Ново Сарајево.

Почетак концерта је у 22.00 часа, а у првим минутама послије поноћи биће уприличен ватромет.

Дочек православне Нове године дио је манифестације "Зима у Источном Новом Сарајеву".