latinica  ћирилица
13/01/2019 |  08:51 | Аутор: СРНА

Италија: Ухапшен Ћезаре Батисти

Припадник забрањене љевичарске групе "Наоружани пролетери комунизма" Ћезаре Батисти, који је у Италији осуђен на доживотни затвор због четири убиства извршена током седамдесетих година прошлог вијека, ухапшен је у Боливији.
Хапшење - Фото: илустрација
ХапшењеФото: илустрација

Бразилски званичник Филипе Мартинс каже да је Батисти ухапшен касно синоћ у боливијском граду Санта Круз де ла Сијера и да ће ускоро бити пребачен у Бразил, након чега ће највјероватније бити изручен Италији.

Италија је у више наврата тражила испоручење Батистија, који је годинама живио у Бразилу под заштитом бившег предсједника Луиза Инасиа Лула да Силве.

Током недавне предсједничке кампање, нови шеф бразилске државе Жаир Болсонаро најавио је да ће у случају побједе на изборима одмах испоручити Болсоара.

Средином децембра одлазећи бразилски предсједник Мишел Темер потписао је указ о испоручењу Батистија након што је суд донио налог за хапшење италијанског љевичара.

Батисти је из затвора у Италији побјегао 1979. године након што је проглашен кривим за припадност забрањеној љевичарској групи "Наоружани пролетери комунизма".

У одсуству је проглашен кривим за убиство два полицајца, учешће у убиству месара и помагање у планирању убиства златара који је погинуо у пуцњави, а његов четрнаестогодишњи син је остао инвалид.

Батисти је признао да је био припадник забрањене групе, али је одбацио одговорност за убиства.