latinica  ћирилица
13/01/2019 |  10:30 | Аутор: СРНА

КиМ: Свечани дочек Православне нове године

У свим српским срединама на Косову и Метохији вечерас ће бити свечано дочекана Православна нова година, најављују из руководстава српских општина.
Косовска Митровица (Фото: FB/Косовска Митровица) -
Косовска Митровица (Фото: FB/Косовска Митровица)

У Грачаници, на Тргу ослободилаца, биће одржана манифестација "Грачаница отвореног срца" у оквиру које ће бити организовано прикупљање средстава неопходних за лијечење Невене Миљковић из Липљана обољеле од леукемије, саопштено је из општинског Одјељења за здравство.

Манифестацију у Грачаници су подржали "Доктори кловнови", а сви посјетиоци који купе "носић кловна" по цијени од једног евра помоћи ће у лијечењу обољеле Невене.

На Тргу ослободилаца у Грачаници ће традиционано бити испечен бик и уз кувану ракију биће служен током дочека православне Нове године. На бини ће наступити локални бендови, а од 22 часа "Тропико" бенд.

Хуманитарна манифестација као у Грачаници биће организована и у сјеверној Косовској Митровици, а прикупљена средства биће донирана дјеци којима је потребно лијечење.

У Косовској Митровици се очекује наступ Аце Лукаса на Тргу Шумадија, док у Штрпцу неће бити организованог дочека, већ ће се славити по ресторанима.

Цијена резервације дочека Нове године у ресторанима на Шар планини, Штрпцу и Брезовици је пет евра.

Данас ће бити служене и литургије у свим црквама и манастирима, а из Косовске полицијске службе су најавили да ће од поднева бити на снази посебан план мјера безбједности, који ће се примјењивати на територији општина у којима живе Срби.

Биће повећано присуство полиције и на прилазним путевима српским селима у Метохијској котлини./