latinica  ћирилица
13/01/2019 |  12:45 | Аутор: СРНА

Љуштаку и Мустафа отпутовали у Хаг

Бивши команданти такозване Ослободилачке војске Косова Сами Љуштаку и Рустем Мустафа отпутовали су данас у Хаг, гдје ће бити саслушани у Специјалном суду за ратне злочине ОВК, пренијели су приштиски медији.

"Љуштаку ће у Хагу бити саслушан 16. јануара, док ће се пред тужиоцима суда Мустафа појавити 14. јануара", рекао је њихов адвокат Ариан Коци.

Некадашњи тужилац Хашког трибунала Џефри Најс браниће Љуштакуа пред Специјалним судом, пренио је приштински "Експрес".

Извор Срне наводи да ће се Рустем Мустафа, командант зоне Лаб, подручја у општини Подујево, и његов саборац Љуштаку, командант зоне Дреница, суочити са питањима која се односе на директну одговорност за убиства више стотина Срба у регионима Лаба и Дренице.

"Имамо информације да ће Мустафа морати да одговара на питања која се односе на убиства и злочине почињене у селу Ливадице, затим у подручју Бајгоре и за злочине који су почињени у такозваним логорима ОВК, којих је било на десетине у региону Подујево-Приштина-Косовска Митровица", каже саговорник Срне.

Срна у полицијским изворима у Приштини сазнаје да ће Љуштаку морати да одговори на бројна питања која се односе на злочине у Волујку, Јошаници, Ликошанима, Доњем и Горњем Обрињу, као и у региону Чичавице, подручје општина Вучитрн, Србица и Глоговац.