latinica  ћирилица
13/01/2019 |  13:20 | Аутор: СРНА

Звиздић: Позив Србији и Хрватској да се ријеши питање граница са БиХ

Предсједавајући Савјета министара Денис Звиздић позвао је данас Хрватску да ратификује, а Србију да потпише Уговор о граници са БиХ с циљем стварања просперитетне будућности, изградње повјерења и трајног мира.
Денис Звиздић - Фото: РТРС
Денис ЗвиздићФото: РТРС

Наводећи да Западном Балкану не требају нове "хегемонистичке политике и подјеле", него позитиван политички дијалог, мир, међусобна сарадња и напредак, Звиздић је оцијенио да је сада вријеме да се промијене тренутне парадигме понашања које воде у слијепу улицу, саопштено је из Савјета министара.

Звиздић сматра да добри регионални односи морају бити базирани на међусобном разумијевању и безусловоном поштовању суверенитета, интегритета и међународноправног субјективитета сваке од земаља, са посебним фокусом на важност провођења потребних реформи, те рјешавању свих отворених билатералних питања прије приступања ЕУ.

Он наводи да су реформе и сарадња на пољу политике, економије, безбједности, образовања, науке, културе, младих неке од кључних одредница заједничког дјеловања које су сви у региону прихватили - неки стварно, а неки декларативно како би се пред представницима ЕУ и међународне заједнице представили као промотери мира и сарадње.

Према његовим ријечима, БиХ у потпуности поштује суверенитет и територијални интегритет својих сусједа, што потврђују потписивање споразума о граници са Црном Гором и конкретни приједлози да се исти правни акт ратификује, односно испреговара и потпише и са осталим сусједима.

"Познато је да је Уговор о државној граници између БиХ и Хрватске потписан 1999. године и да се примјењује иако није ратификован, док са Србијом такав уговор још није испреговаран", подсјетио је Звиздић.

Он сматра да би финализација ових билатералних питања имала изузетну симболику међусобног повјерења и сарадње, те најбољи израз политичке зрелости и друштвене одговорности свих регионалних лидера који су искрено наклоњени одрживој и трајној стабилности на Балкану.

Међусобним потврђивањем међународно признатих граница, навео је Звиздић, престале би шпекулације о територијалним претензијама, отцјепљењима, подјелама, етничким размјенама територија и скривеним намјерама стварања "великих" држава.

"Ратификација, односно потписивање уговора о граници између БиХ, Хрватске и Србије, у овом моменту била би најефикаснија порука која би прекинула спиралу тензија и покренула оздрављујући процес сарадње, повјерења и помирења, развоја укупног региона и сваке државе појединачно", навео је Звиздић.