latinica  ћирилица
13/01/2019 |  15:06 | Аутор: СРНА

Ципрас: Парламент ће се изјаснити о повјерењу Влади

Грчки премијер Алексис Ципрас изјавио је данас да ће у парламенту бити одржано гласање о повјерењу Влади након оставке министра одбране Паноса Каменоса због противљења споразуму са Македонијом за промјену имена.
Алексис Ципрас - Фото: АП
Алексис ЦипрасФото: АП

"Одмах ћемо кренути са обновом повјерења у администрацију у парламенту како би наставили са радом на важним питањима за нашу земљу", рекао је Ципрас.

Грчки премијер прихватио је данас оставку Каменса, који је лидер партије Независни Грци.

Локални медији наводе да би сједница парламента на којој би се посланици изјаснили о повјерењу Влади могла да буде одржана најраније у уторак, 15. јануара и да би могла бити закључена у четвртак, 17. јануара.

Каменос је најавио да ће гласати за неповјерење администрацији јер би подршка значила и подржавање споразума са Македонијом.

Бивши министар одбране је најавио да ће повући и шест министара из Владе.

Македонски парламент усвојио је у петак амандман на Устав којим се мијења име државе у Република Сјеверна Македонија и сада је потребно да то учини и Грчка како би споразум између двије земље ступио на снагу.

Македонски премијер Зоран Заев позвао је Грчку да оконча вишедеценијски спор око имена, тако што ће ратификовати споразум према којем ће његова земља носити име "Република Сјеверна Македонија".