latinica  ћирилица
13/01/2019 |  16:36 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Настављен раскол у СДС-у; Опозван предсједник ГО Приједор Милан Тубин

Натављен раскол у СДС-у! На данашњој ванредној сједници приједорске страначке Скупштине, које је организивао дио чланова СДС-а, опозван је предсједник Градског одбора ове странке, Милан Тубин.

Као главни разлози за опозив наведени су лоши резултати које је странка у Приједору остварила на претходним изборима и, како је речено, Тубинова самовоља у вођењу Градског одбора. Тубин поручује – не признајем закључке са данашње нелегалне сједнице!

На Општим изборима 2014. године СДС је у Приједору освојила 7.800 гласова, а на претходним чак 3.000 мање.

За лош резултат неко мора да преузме одговорност, истакли су чланови Скупштине градске СДС.

Кажу, данашња ванредна скупштина у потпуности је у складу са Статутом странке, јер јој је присуствовало 145 од укупно 279 чланова. 142 члана гласала су за смјену предсједника Градског одбора, Милана Тубина, коме поред слабог резултата на претходним изборима, приприсују и, како наводе, лоше руковођење странком.

"Ово је уједно порука свима, да више у овом граду и у СДС-у самовољно нико неће моћи одлучивати и доносити одлуке, манипулисати, обмањивати...", каже Свето Кременовић, члан ГО СДС-а Приједор.

Некадашњи функционер ове странке, Душан Берић, позвао је чланове СДС-а да се врате изворности, саборности и демократији.

"То су људи недорасли функцији предсједника СДС-а. Нажалост, имамо такву ситуацију и на врху СДС-а и боље је признати какви су нам проблеми, да бисмо проблеме ријешили", истиче Берић.

Данашњој сједници присуствовао је и потпредсједник СДС-а, Драго Бундало.

Истиче да је његова обавеза да спроводи одлуке које је донијела већина. Каже, свјестан је и евентуалних посљедица које могу да услиједе.

"Предсједник СДС-а има ексклузивно право да искључи, ево мене као потпредсједника странке, то је његово легитимно право. Да ли је то мудро и паметно, то је на њему да одлучи, али по статуту он може да искључи мене, а онда и ове друге људе", наводи Бундало.

Са друге стране, Милан Тубин данашњу Скупштину назвао је у потпуности нелегалном, а како је поручио, одлуке које су на њој донесене не признаје.

"То је нелегална скупина грађана, која је апсолутно избјегла статутарне мјере, и за своје личне интересе то направила. Ми смо засиједали у Предсједништву током њиховог састанка, и сигурно нећемо прихватити ни једну од тих мјера које су они донијели, јер то није валидно, то је могао да уради ко год хоће", наглашава Милан Тубин, опозвани предсједник ГО СДС-а Приједор.

Поводом данашњег догађаја огласио се и предсједник СДС-а Вукота Говедарица.

Писаном изјавом поручио је да сједница у Приједору није према Статуту странке, као и да ће група чланова СДС-а из Приједора због ове одлуке сносити посљедице. Да ли непопуларне мјере, које Говедарица најављује, подразумијевају искључења из странке, није познато.