latinica  ћирилица
13/01/2019 |  16:37 ⇒ 14/01/2019 | 09:20 | Аутор: РТРС

Цвијановић: Међународно судовање - веш машина за прање ратних биографија

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да нема повјерења у међународно правосуђе, као ни оно на нивоу БиХ када је ријеч о ратним злочнима, јер је досадашња пракса показала селективан приступ и уклапање судских пресуда у претходно креирану и наметнуту политичку матрицу.

Због тога, каже, не очекује ни да буду осуђени припадници тзв. ОВК, који су позвани на саслушање у Специјални суд за ратне злочине у Хагу.

Да је у правосудним институцијама правда дијељена на праведан начин, каже Цвијановићева, данас би се могло говорити о помирењу међу народима на простору бивше Југославије, али то се, нажалост, није десило, јер је то судовање за једне било тамница, а за друге веш-машина за прање ратних биографија.

"Што се тиче судовања у БиХ за ратне злочине, довољно је само присјетити се тога да је Србима пресуђивано ретроактивном примјеном закона из 2003. године за дјела почињена раније у току рата. С друге стране, на Бошњаке и Хрвате примјењиван је закон из СФРЈ који је блажи и био је на снази у вријеме почињења дјела за која су процесуирани", рекла је предсједница Републике Српске за СРНУ.

Да злочини над Србима готово по правилу остају некажњени, потврђује и чињеница да предмет против министра одбране Хрватске, Дамира Крстичевића и осталих осумњичених за злочине у акцији "Маестрал", 1995. године, више од деценије стоји у Тужилаштву БиХ, без подигнуте оптужнице, иако постоје бројни докази о почињеним злочинима, каже инспектор Управе МУП-а Републике Српске за сузбијање тероризма, екстремизма и истраге ратних злочина Симо Тушевљак. Правде за Србе није било ни у Хашком Трибуналу, каже предсједница Цвијановић, коментаришући одлазак бивших припадника терористичке ОВК у Хаг, гдје ће бити саслушани у Специјалном суду због злочина почињених над Србима и другим неалбанцима. 

"Направи се притисак да се сви морају појавити пред правосуђем, а онда се једни ослобађају, а други пресуђују. Зато немам некаква посебна очекивања ни сад кад се пред Специјалним судом у Хагу саслушавају и припадници такозване ОВК", истакла је Цвијановићева.

У Хаг је у четвратак отпутовало седам бивших припадника такозване ОВК, који би требало да буду саслушани у Специјалном суду за ратне злочине, а медији наводе да је то тек почетак списка, на којем је укупно око 50 имена. Први на реду за саслушање су бивши команданти ОВК, Сами Љуштаку и Русем Мустафа, а занимљиво је да Љуштакуа бранити некадашњи тужилац Хашког трибунала, Џефри Најс. Подсјећамо, Специјални суд за злочине тзв. ОВК формиран је како би се процесуирали наводи из истраге које је за Савјет Европе сачинио Дик Марти, да постоје бројне везе највиших команданата ОВК са ратним злочинима, прогоном неалбанског становништва и везама са организованим криминалом.