latinica  ћирилица
13/01/2019 |  18:38 | Аутор: СРНА

Техеран ће производити сопствено уранијумско гориво

Иран је предузео прелиминарне кораке за израду уранијумског горива са чистоћом од 20 одсто за реакторе како не би морао да копира стране производе, изјавио је данас директор иранске Агенције за атомску енергију Али Акбер Салехи.
Техеран, Иран (Фото: Fotolia/Borna_Mir) -
Техеран, Иран (Фото: Fotolia/Borna_Mir)

Према нуклеарном споразуму, који је Иран постигао 2015. године са свјетским силама, ограничен је ниво за обогаћење уранијума на 3,67 одсто, што је знатно испод 20 одсто колико је обогаћење износило прије договора.

Ирану је дозвољено да производи нуклеарно гориво под строгим условима које треба да одобри радна група коју чине потписнице договора. Под те услове спада и то да се осигура да се гориво не може мијењати у уранијум хексафлорид, које је погонско гориво за центрифуге намјењене за обогаћење уранијума.

"Остварили смо напредак у нуклеарној науци и индустрији тако да можемо да производимо сопствено гориво, а не да користимо туђу израду. Започета су прелиминарна мјерења за модерно гориво од 20 одсто и ми смо на корак од тога да и то остваримо", рекао је Салехи.

Према његовим ријечима, нови производ разликује се од претходних горива од 20 одсто и могу га испоручити у сваки реактор попут оног у електрани у Техерану.