latinica  ћирилица
13/01/2019 |  20:21 ⇒ 20:24 | Аутор: СРНА

Симић: Најава нових мјера покушај гетоизације Срба

Потпредсједник Српске листе Игор Симић рекао је да најава нових мјера Приштине, које подразумијевају забрану кретања возила из централне Србије, представља покушај геоизације Срба на Косову и Метохији.
Игор Симић - Фото: ТАНЈУГ
Игор СимићФото: ТАНЈУГ

Симић наводи да међународна заједница поново ћути на најновију изјаву замјеника министра унутрашњих послова самопроглашеног Косова Изми Зеке да се припрема забрана кретања возила из централне Србије.

"Најновија најава како ће се забранити употреба возила са регистарским ознакама градова у централној Србији или, када говоримо о северу Косова и Метохије, ознаке КМ односно Косовска Митровица, значи покушај Приштине да се запрети тоталном блокадом и гетоизирањем Срба, односно блокадом кретања", рекао је Симић.

Он истиче да прича о слободи кретања која треба да се гарантује свима на свијету не важи када су Срби у питању.

Говорећи о ситуацији у Косовској Митровици, Симић је навео да су напетости високе и да пријетње стижу свакодневно.

Уколико се настави са провокацијама, каже Симић, биће тешко сачувати присебност и мир у српским срединама, посебно на сјеверу Косова и Метохије.

"Како год, ми апелујемо пре свега на међународне представнике да искористе свој изузетно јак утицај који имају у Приштини како би се оваквим потезима Приштине стало на крај", рекао је Симић за Тањуг.

Зека је јуче изјавио да су приштинске власти, након такси од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ, спремиле додатне санкције према Београду у виду мјера које ће се односити на возила из централне Србије.